Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vapenlobbyn bryter tystnaden om massmorden

Foto: Julio Cortez / AP
Den politiskt mäktiga amerikanska vapenlobbyn bryter nu tystnaden och säger sig villig att delta i en diskussion som ska förhindra att framtida massakrer som den i Newtown upprepas.

Amerikanska National Rifle Association, NRA, skickade vid 22.30-tiden svensk tid på tisdagen ut ett pressmeddelande där man sa sig villig att "erbjuda ett meningsfullt bidrag" för att förhindra framtida händelser som den på förskolan i Newtown i Connecticut då 20 barn och sex vuxna sköts ihjäl på Sandy Hook Elementary School.

I meddelandet skriver NRA också:

"NRA utgörs av fyra miljoner mammor och pappor, söner och döttrar – och vi är chockade, ledsna och våra hjärtan blöder efter nyheten om de fruktansvärda och ofattbara morden i Newtown."

Enligt nyhetsbyrån Reuters planerar NRA en presskonferens på fredag. Tills dess vill man inte avslöja mer om hur man tänker sig att liknande massmord ska kunna förhindras.

Pressmeddelandet citeras av bland andra USA Today.

Medan Sandy Hook Elementary School hölls stängd också på tisdagen öppnade andra skolor i området åter för sina elever. Vid Hawley Elementary School, några kilometer längre bort i Newtown, togs eleverna emot av en polisman som vaktade vid dörren med orden: "Är ni redo för skolan i dag?" och "Var har ni hållit hus?", skriver Yahoo News.

Ytterligare en skola hölls dock stängd. Head O'Meadow Elementary School skulle även den ha öppnat men föräldrar och elever möttes av polis och skickades tillbaka hem igen sedan någon uttalat ett hot mot skolan, skriver ABC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.