Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vapenvila i södra Syrien träder i kraft

Den syriska staden Daraa, 22 juni.
Den syriska staden Daraa, 22 juni. Foto: AFP/Mohamad Abazeed

Den av USA och Ryssland framförhandlade vapenvilan i södra Syrien träder har trätt i kraft på söndagsförmiddagen.

Vapenvilan som utlysts i tre provinser i sydvästra Syrien på gränsen till Jordanien trädde i kraft vid lunchtid, lokal tid. Överenskommelsen kom till stånd efter förhandlingar på G20-mötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Läs mer: Putin och Trump överens om eldupphör i Syrien

Tidigare vapenvilor har inte hållit särskilt länge i det komplicerade geopolitiska läget i Syrien, men förhoppningar har väckts om att det ska bli en ny början till en förhandlingslösning.

Läs mer: Nathan Shachar: Öppnar för ett helt nytt spel i Mellanöstern

Vapenvila har inget slutdatum och terrorsekten IS är inte med på överenskommelsen.

Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster sade i ett uttalande på lördagskvällen att överenskommelsen på G20-mötet var ”uppmuntrande”.

– USA är fortfarande hängivet uppdraget att besegra IS, få slut på konflikten i Syrien, minska lidandet och möjliggöra att folk kan återvända till sina hem, sade han enligt al-Jazeera.

Både Jordanien och Israel har uttryckt farhågor för att kriget i södra Syrien ska spilla över gränserna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnade även på söndagen för att vapenvilan kan leda till att Iran försöker stärka sina positioner i området, och menade att landet inte borde tillåtas ”fylla vakuumet” nära gränsen, skriver Jerusalem Post.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.