Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Var är Khaddafi?

I nuläget är det oklart var Khaddafi befinner sig. En diplomatkälla gör gällande att Khaddafi ska vara inne i högkvarteret Bab Aziziya. Andra uppgifter pekar ut ett sjukhus. Men han kan också ha flytt landet.

Uppgiterna om var Khaddafi befinner sig är motstridiga. En diplomatisk källa uppger att Khaddafi förskansat sig i högkvarterat Bab Aziziya. Samtidigt ryktas att Khaddafi lämnat huvudstaden. Om detta är riktigt och han fortfarande finns kvar i landet kan han ha tagit sin tillflykt till Sirt, staden där han föddes.

Enligt uppgifter till tevestationen Al Arabiya befinner sig Khaddafi inne på Tajuras hjärtsjukhus öster om Tripoli.

Ett annat tänkbart alternativ är att han tagit sig längre söderut, till Sabha, till den stad där han växte upp. Hittills har rebellerna inte gjort några starka framstötningar in i dessa städer, skriver The Telegraph.

Under måndagsmorgonen cirkulerade också uppgifter om att två sydafrikanska plan skulle vara på väg till Libyen för att undsätta Khaddafi. Men Sydafrikas utrikesminister meddelade senare att man inte kommer skicka något flygplan till Khaddafis räddning och att man vet att den libyske ledaren inte kommer till Sydafrika för att söka asyl, skriver Reuters. Rebellerna sa också på söndagen att de har flygplatsen under kontroll.

Vidare tänker landet inte omedelbart att erkänna motståndsrörelsens Nationella övergångsråd (NTC) som Libyens legitima ledning i händelse att Gaddafi faller.

Så vart skulle Khaddafi kunna tänkas fly om han beger sig utomlands?

Burkina Faso, Tchad, Republiken Guinea, Saudiarabien, Venezuela och Zimbabwe är några av länderna som analytiker nämner som möjliga alternativ, som skulle kunna ta emot Khaddafi med öppna armar, skriver Guardian.

Bland dessa utmärker sig Venezuela särskilt, landets president Hugo Chavez har uttalat stöd för Khaddafi.

Chavez har vid flera tillfällen besökt Libyen och en av landets fotbollsarenor har uppkallats efter honom. Under söndagskvällen kommenterade Chavez händelserna i Libyen med orden ”Vi (ser) bilder av hur de demokratiska regeringarna i Europa, tillsammans med den påstått demokratiska regeringen i USA, förstör Tripoli med sina bomber.”

Men Khaddafi har också starka band med en rad afrikanska länder.

– Han har tillräckligt med vänner för att kunna hitta sig en säker plats på många ställen i Afrika, säger Adekeye Adebajo, som leder forskningsinstitutet Centre for Conflict Resolution, vid universitetet i Cape Town i Sydafrika, i en kommentar till Guardian.

Under måndagen har flera av Libyens ambassader i utlandet låtit meddela att de stöder revolutionen. Både vid ambassaden i Syrien och beskickningen i Vitryssland har sådana beslut fattats.

I Damaskus tillkännagavs det med ett uttalande som återgavs av flera nyhetsmedier, i Minsk bytte personalen till rebellernas flagga och bekräftade detta för nyhetsbyrån Interfax.

I Kuwait rev exillibyer ned bilder av Gaddafi inne på Libyens ambassad. Ambassadören meddelade enligt AFP att han också stöder rebellrådet.

Den internationella samarbetsorganisationen Arabförbundet tillkännagav i ett uttalande generalsekreteraren Nabil al-Arabis ”fulla solidaritet” med Nationella övergångsrådet.

Khaddafi framträdde senast i offentlighetens ljus den 12 juni i år när han mötte schackmästaren Kirsan Iljumzjinov över ett parti schack. Sedan dess har hans röst hörts i tv-tal, var han då befunnit sig har varit oklart.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.