Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/var-ar-vietnams-president/

Världen

Var är Vietnams president?

Nguyen Phu Trong i höstas. Foto: Balazs Mohai/AP

Vietnams president Nguyen Phu Trong har inte framträtt offentligt på tre veckor. Det har satt fart på spekulationerna om hans hälsa. Ryktena fick nytt bränsle på fredagen när Trong inte deltog i begravningen av landets förra president Le Duc Anh. 

Rätta artikel

Senast Nguyen Phu Trong, 75, framträdde offentligt var den 14 april. Sedan dess har han inte synts till och nu undrar alla var han har tagit vägen. Enligt regeringen beror frånvaron på sjukdom, samtidigt försäkrar de att det inte är något allvarligt utan att presidenten snart kommer vara på benen, skriver BBC. Alla är dock inte övertygade. 

På fredagen tog spekulationerna om att Nguyen Phu Trong  är allvarligt sjuk - eller rentav död – ny fart när han inte deltog vid begravningen av Vietnams förra president Le Duc Anh i Hanoi. Vid ceremonin som pågick hela dagen fanns ett stort antal av landets mäktigaste inom staten och militären närvarande. Le Duc Anh dog 98 år gammal den 22 april och Vietnam har utlyst två dagars landsorg, enligt Vietnam News.

Strax innan begravningen meddelade en regeringstjänsteman att presiden Trongs hälsa hade påverkats av ”den höga intensiteten i hans arbetsbelastning och vädret”, men han försäkrade återigen att presidenten snart skulle vara tillbaka i tjänst, skriver BBC. Om Trong skulle vara med på begravningen nämndes däremot inte.

Partiledares hälsa är en känslig fråga i det kommunistiska landet. Enligt BBC är det av vikt att porträttera Vietnam som en stabil nation med en stark ledning. I november lade man fram ett lagförslag som innebär att hälsan hos politiker och tjänstemän i regeringen ska klassas som ”statshemligheter”.

Även om lagen ännu inte har genomförts märks det redan att landets media är mycket försiktiga när de rapporterar om president Nguyen Phu Trongs påstådda sjukdom, vilket i sin tur har lett till att utländska medier spekulerar vilt om hans hälsa på sociala medier, förklarar BBC:s reporter Giang Nguyen.

Så frågan alla vill ha svar kvarstår således: Var är presidenten?