Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/var-tredje-kvinna-misshandlas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Var tredje kvinna misshandlas

Fler än en kvinna av tre utsätts för våld i hemmet, och problemet är utbrett över hela världen, visar en studie från världshälsoorganisationen WHO.

– Slutsatserna är en kraftfull signal om att våld mot kvinnor är ett globalt hälsoproblem med epidemiska proportioner, säger doktor Margaret Chan, generaldirektör på WHO.

WHO ser tabun kring kvinnomisshandel, brister inom vård- och rättsinstitutioner samt normer som får kvinnomisshandel att framstå som acceptabel, som bakomliggande orsaker.
81 länder har deltagit i undersökningen som inte redovisar situationen i enstaka länder.

Mest drabbade är kvinnor i Asien följt av Mellanöstern, där fler än en kvinna av tre är drabbade. Men också i höginkomstländer i Nordamerika och EU, samt i länder som Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland, misshandlas nästan en av fyra kvinnor i hemmet.

Det faktum att 38 procent av kvinnliga mordoffer dödas av sin partner, understryker problemets allvar enligt WHO.

Kvinnor som misshandlas av sin partner löper dubbelt så hög risk att drabbas av depressioner och alkoholmissbruk. Men även risken för könssjukdomar, oönskade graviditeter, aborter och underviktiga barn ökar. Kvinnornas barn löper också större risk att själva bli offer eller förövare, enligt studien.

WHO:s studie

WHO:s studie härrör sig från data i olika regioner, och inkluderar 81 länder. Såväl fysiskt som sexuellt våld räknas. För kvinnomisshandel i nära relationer, där statistiken är mest tillförlitlig, ser siffrorna ut på följande sätt:

Sydostasien: 37,7 procent
Mellanöstern: 37 procent
Afrika söder om Sahara: 36,6 procent
Amerika: 29,8 procent
Europa: 25,4 procent
Västra Stillahavsområdet: 24,6 procent

I kategorin höginkomstländer, där bland andra Sverige ingår, är siffran 23,2 procent.

Källa: WHO (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.