Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/varannan-britt-vill-se-stark-ledare-som-bryter-mot-regler/

Världen

Varannan britt vill se stark ledare som bryter mot regler

Foto: Tolga Akmen/AFP

LONDON. Mer än hälften av alla britter tycker att Storbritannien behöver ”en stark ledare” som är kapabel att ”bryta mot regler”. Det framgår av en årlig studie om tillståndet för demokratin på de brittiska öarna. 

Rätta artikel

Inte sedan 2004, då tankesmedjan Hansard Society inledde sina årliga undersökningar, har britterna haft lägre förtroende för det politiska systemet i landet. 

Varannan britt som deltagit i undersökningen instämmer i påståendet att de stora partierna och dess politiker ”inte bryr sig om folk som dem”.

När det gäller Brexit anser bara 25 procent att landets politiker har hanterat frågan väl – och då genomfördes ändå intervjuerna i november och december förra året, innan de senaste månadernas virrvarr i det brittiska parlamentet.

Samtidigt tycks en hel del väljare vara beredda att acceptera en auktoritär ledare som inte respekterar de lagar och politiska traditioner som Storbritanniens demokratiska styresätt bygger på. 

54 procent instämmer i påståendet att ”Storbritannien behöver en stark ledare som kan bryta mot regler”. Bara 24 procent sa nej.

42 procent anser att nationella problem kan lösas mer effektivt ”om regeringen inte behöver bekymra sig så mycket för att samla röster i parlamentet”.  

Undersökningen baseras på fler än 1.000 intervjuer som gjorts ansikte mot ansikte med ett representativt urval av väljare.