Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 07:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/varannan-damernas-i-sydafrikas-forsta-regering/

Världen

Varannan damernas i Sydafrikas nya regering

President Cyril Ramaphosa. Foto: Yeshiel Panchia/Pool/AFP

Det blir varannan damernas i Cyril Ramaphosas första egna regering. Hälften av alla ministrar i den kraftigt bantade regeringen, som den sydafrikanska presidenten tillkännagav på onsdagskvällen, är kvinnor. En av dem är den tidigare borgmästaren i Kapstaden, Patricia de Lille, som så sent som i höstas lämnade oppositionspartiet Democratic Alliance. 

Sydafrikanerna hade hållits på halster i fyra dagar i väntan på att president Cyril Ramaphosa skulle tillkännage sin första egna regering. Sedan han tog över makten i fjol har han regerat med företrädaren Jacob Zumas sista regering men efter att ANC säkrat 57 procents majoritet i årets val kunde Ramaphosa på onsdagskvällen staka ut vägen för de kommande fem åren. 

Det står klart att regeringen bantas med en fjärdedel, något som kommer att välkomnas brett i ett land där invånarna är trötta på politiker som skor sig på skattebetalarnas pengar. 

– Vi har kraftigt försökt att skala ner vår regering, många har tyckt att den svällt alldeles för mycket, sade Ramaphosa när han talade till nationen på onsdagskvällen. 

Han intog podiet i presidentpalatset i Pretoria en timme senare än utannonserat, och fyra dagar senare än vad sydafrikanerna är vana vid. Praxis är att presidenten dagen efter att ha svurit presidenteden meddelar sin regering. Men i år har man tvingats vänta. Anledningen är att Ramaphosa tvingat en rad seniora ANC-politiker att defilera framför partiets integritetskommission, för att leva upp till löftet om upprensning i de egna leden. Missnöjet har varit massivt med korruption inom ANC efter ett decennium av vanstyre under Ramaphosas företrädare Zuma. 

Totalt försvinner åtta av 36 ministerposter och av de kvarvarande 28 är hälften kvinnor. 

– För första gången i landets historia är 50 procent av våra ministrar kvinnor, slog Ramaphosa fast. 

En av dessa kommer att väcka mer uppmärksamhet än de andra: Patricia de Lille, som så sent som i fjol var borgmästare i Kapstaden för det största oppositionspartiet Democratic Alliance, DA. 

Hon lämnade partiet i höstas efter en uppslitande strid med ledarskiktet i partiet och utnämnandet av ”Auntie Pat” är en knäpp på näsan för oppositionen som förtvivlat försöker tvätta bort stämpeln av ett parti bara för vita. När Ramaphosa nu tar en färgad politiker som stötts ut av DA under sina vingar kommer han att vinna politiska poäng i Kapstaden, som är det starkaste fästet för DA. 

De Lille blir minister för infrastruktur, vilket kan tolkas som ett medgivande från Ramaphosa om att denna gren inte varit ANC:s starkaste på senare år. 

Utrikesministerposten tillfaller också en kvinna, Naledi Pandor, som får hantera omvärldens ofta svikna förväntningar på ett mer internationellt aktivt Sydafrika. 

På den viktiga finansministerposten fortsätter Tito Mboweni.

Pravin Gordhan, en tidigare finansminister som räknas som en av Ramaphosas närmsta allierade, får som chef för de statliga bolagen det delikata uppdraget att rädda nationella elbolaget Eskom från total kollaps. 

Läs mer: Sydafrika inför skatt på kol för att få renare luft