Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Världen rapporterar om Svenska Akademiens kris

Foto: Hampus Andersson

Torsdagens avhopp från Svenska Akademien spred sig snabbt över världen. Bland annat hänvisar franska Le Figaro till den ständiga sekreteraren Sara Danius uttalande om att ”det är Akademiens vilja” att hon skulle lämna. 

Kort efter Svenska Akademiens sammanträde på torsdagskvällen kom beskedet att Sara Danius lämnar sin plats som ständig sekreterare – och strax därefter att även Katarina Frostenson lämnar. Nyheten spred sig därefter snabbt över världen. 

På brittiska The Guardians webbplats upptog nyheten om Svenska Akademien ett stort utrymme under kvällen. Rubriken beskriver hur Sara Danius avgick till följd av en sexskandal – men i texten blir det tydligt att hennes avgång kopplas till hur hanteringen av situationen gick till. 

Den tyska tidningen Der Tagesspiegel tog också upp händelsen ett par timmar efter att den briserade i svenska medier. Under rubriken ”Ledaren för Svenska Akademien drar sig tillbaka” beskriver tidningen i korta ordalag vad skandalen har gått ut på – och hänvisar även till Dagens Nyheters rapportering av händelserna.

Nyhetsbyrån AP rapporterade om hur Sara Danius lämnade efter en ”intern kris vid den prestigefyllda institutionen”. Det står också hur beslutet kom efter ”ett tretimmarsmöte”, och hur Sara Danius berättar att hon har förlorat Akademiens förtroende men inte ville svara på frågan om huruvuda det hade hållits en omröstning kring att avlägsna henne från posten. 

AP:s rapportering förmedlades sedan vidare av ett stort antal tidningar och mediehus i USA, däribland Washington Post – som uppseendväckande nog väljer att illustrera artikeln med rubriken ”Svenska Akademiens ledare avgår efter oreda i Nobelgruppen” med ett foto på Sveriges kung Carl XVI Gustaf. 

Även New York Times valde att förmedla AP:s rapportering, och beskrev även hur Sara Danius säger hur tumultet inom Akademien ”redan har påverkat Nobelpriset rejält”. 

Det kanadensiska public service-företaget CBC lyfte också nyheten om Sara Danius avgång i en artikel som är baserad på AP:s material och bildsatt med foton på Sara Danius, Peter Englund och Katarina Frostenson. 

Den franska tidningen Le Figaro var också tidiga med att publicera den franska nyhetsbyrån AFP:s rapportering av torsdagens händelser i Sverige. Tidningen förtydligar sambandet mellan Sara Danius avhopp och höstens Metoo-kampanj, då Svenska Akademien hamnade i blickfånget genom kopplingen till den genom den så kallade Kulturprofilen som ”anklagas för våldtäkter”, enligt Le Figaros artikel. 

Reuters rapportering av torsdagens händelser pryds på den egna webbplatsen av ett stort foto föreställande Sara Danius och Sara Stridsberg som lämnar sammanträdet. ”Ledaren för Svenska Akademien lämnade sin post på torsdagen efter kritik om hur institutionen, som utser Nobelprisvinnaren i litteratur, hanterade anklagelserna om sexuella trakasserier av en man som är gift med en av dess ledamöter”, skriver nyhetsbyrån. 

Det australiska mediehuset SBS News lyfte också utvecklingen i Svenska Akademien och ger också en bakgrund med hänvisningar till Kulturprofilen och vad han anklagas för att ha gjort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.