Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Världen röstar om klimatet

Över fyra tusen medborgare över jordklotet sände i går ett tydligt budskap till världens ledare inför klimattoppmötet i Köpenhamn. Ett nytt bindande avtal för att komma till rätta med klimatförändringarna är brådskande.

– Jag skulle vilja säga att det här är första gången i historien man tillfrågar så här många medborgare i så här många länder samtidigt och djupgående om en fråga, säger projektledaren Björn Bedsted vid Danska teknologirådet, som tillsammans med en mängd organisationer och regeringsorgan världen över arrangerat omröstningen World wide views on global warming.

Cirka 4.400 människor, ett representativt urval av befolkningen i 38 olika länder på sex kontinenter, deltar. Tillsammans svarade de på frågor och röstade fram rekommendationer till delegaterna på det stora klimattoppmötet som ska hållas i Köpenhamn i december.
Och det framgick att människor i många fattiga länder var bekymrade över klimatförändringarna. Hela 96 procent av deltagarna i Bangladesh sade sig vara mycket oroade medan danskarna tog det hela med betydligt större ro, bara 27 procent kryssade i den ruta som de flesta bangladeshier markerade.

– Kanske för att de också drabbas i större utsträckning. Men projektet visar att det råder förhållandevis stor enighet mellan fattiga och rikare länder om att alla ska vara med och betala för klimatförändringarna, säger Bedsted och konstaterar att deltagare i stora växande ekonomier som Kina och Indien gav stort stöd till radikala åtgärder.

En överväldigande majoritet av världsdeltagarna tyckte när ungefär hälften av rösterna var räknade att ett nytt klimatavtal är brådskande.

I den frågan utmärkte sig också Sverige och Kina. I Sverige svarade samtliga deltagare att en ny överenskommelse mellan världens stater är brådskande och att en sådan bör tas fram vid Köpenhamns­mötet. I Kina var intresset svalare, 51 procent.

De svenska deltagarna samlades i Borlänge för intensiva rundabordsdiskussioner och omröstning.

– Man hörde ett konstant sorl i ljusgården, det har gått bra, sade Christian Dymén, forskare på Nordregio, Nordiska ministerrådets forskningsinstitut för urban och regional utveckling och ansvarig för den svenska delen av projektet.

Resultatet väntas bli klart tidigt på söndagsmorgonen då invånare i Kalifornien avlagt sina röster. Slutrapporten skickas till delegaterna på Köpenhamnskonferensen via den danska miljö- och energiministern som står värd för klimattoppmötet.

– För första gången kommer de politiska ledarna att veta vad världens medborgare tycker. Detta kommer att presenteras på mötet och ha en direkt påverkan, säger Dymén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.