Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Världen släcktes för miljöns skull

Operahuset i Sydney, Eiffeltornet i Paris och Stockholms slott spred inte sitt vanliga sken på lördagskvällen. Tillsammans med miljontals människor världen över släcktes lamporna under "Earth Hour".

Klockan 20.30 lokal tid genomfördes vad som kallas världens största miljömanifestation. Förutom att många privatpersoner valde att släcka vardagsrumslampan slocknade fasadbelysningarna på kända byggnader som Burj Khalifa och Kreml, liksom Hong Kongs skyline.

I Sverige deltog Turning Torso i Malmö, Kungsportsavenyn i Göteborg och Friends Arena i Solna.

Även om poängen inte är att spara energi — utan att sätta fokus på energifrågan — så märkte energibolaget Vattenfall en minskning i sina nät under timmen.

– Det har skett en viss påverkan, inte gigantisk, men en viss påverkan, säger pressekreteraren Robert Pletzin, som berättar att effektuttaget mättes var femte minut under kvällen.

Totalt var 210 kommuner i landet engagerade i "Earth Hour" enligt Världsnaturfonden. Söderhamn och Timrå är två exempel, där gatubelysningarna släckts, enligt kommunerna.

Men många i världen har ingen möjlighet att delta i manifestationen. Enligt Svensk Energi saknar nämligen 1,5 miljarder människor el.

Fakta:En timme för miljön

Earth Hour går ut på att visa sitt engagemang för miljön.

Initiativet togs i Sydney 2007. I år var det alltså kampanjens sjunde år.

I år lyste Operahuset i Sidney mörkgrönt, som en symbol för förnyelsebar energi.

Förra året deltog mer än 150 länder i evenemanget, som i år har spridits till länder som Palestina, Rwanda, Surinam och Tunisien.

Förutom kända byggnader som släckts ner har exempelvis Google uppmärksammat timmen genom att göra sökmotorsidan helt svart 2008. Arla färgade sina mjölkpaket svartgrå veckan före kampanjdagen 2009.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.