Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Världens blickar mot Skottland

En ja-anhängare håller upp skotska flaggan i förgrunden, medan nej-sidan har samlat anhängare på denna Glasgowgatas motsatta sida, dagen innan folkomröstningen.
En ja-anhängare håller upp skotska flaggan i förgrunden, medan nej-sidan har samlat anhängare på denna Glasgowgatas motsatta sida, dagen innan folkomröstningen. Foto: Leon Neal / AFP

Nu, säger ena sidan. Aldrig, svarar den andra. Antingen eller är vad som gäller när Skottland röstar om självständighet igen, efter tre sekel under brittiskt styre. Världens blickar riktas nu mot höglandet längst norrut på Brittiska öarnas huvudö.

700 år efter Robert Bruce och hans klassiska seger i slaget vid Bannockburn 1314 hoppas Skottlands nationalister återigen kunna smälla engelsmännen på fingrarna. Det som invånarna grubblar mest över inför torsdagens folkomröstning om självständighet är ändå ekonomin, snarare än gamla krig och rivaliteter.

Nationalisterna drömmer om att skapa en välfärdsstat à la Skandinavien med hjälp av oljepengarna från Nordsjön.

– Vi har Irland i sikte, Island i norr, Norge, Sverige och Danmark i öster. Det här är den typ av länder som man kan ta hem och presentera för sin mamma; den typ av länder som är framgångsrika på många, många sätt, genom att stå upp för internationell rätt, jämlikhet, social demokrati och rättvisa. Jag vill se ett Skottland som ser mer ut som dem — inte som en ren kopia, utan som ett bättre sorts Skottland, säger Alyn Smith, EU-parlamentariker för Skotska nationalistpartiet (SNP).

Motståndarna varnar i sin tur för att oljan inte kommer att räcka i evighet, att banker och storföretag ska fly till London och att en splittring i slutändan försvagar både Skottland och resten av Storbritannien. Slagordet ”bättre tillsammans” biter dock föga på Smith.

– I 300 år har Westminster haft chansen att bevisa att vi har det bättre tillsammans. Jag tycker att det kanske är dags att fundera på något annat.

Kampanjen har blivit oväntat jämn. De senaste veckorna har ja-sidan närmat sig kraftigt i opinionen och till och med gått om i vissa mätningar.

För att vinna krävs ändå en rejäl slutspurt. Tre mätningar på onsdagen talade för en knapp nej-seger, med mellan tre och fyra procentenheters marginal.

Osäkerheten är dock stor. Många säger sig fortfarande inte ha bestämt sig.

Det internationella intresset är enormt. Konsekvenserna kan också bli stora om andra regioner både i och utanför Europa driver på för att också få rösta om sin framtid. Många oroas — exempelvis utrikesminister Carl Bildt (M) som varnar för en ”balkanisering” av de brittiska öarna.

– Det skulle ta väldigt mycket tid och energi och förminska Storbritanniens inflytande i EU och globalt, förutom de ekonomiska svårigheter som det säkert kommer att leda till, säger Bildt till TT.

Oavsett vad som sker slår sig ändå de skotska nationalisterna för bröstet över det politiska engagemang som frågan väckt.

– Vi är goda nyheter för demokratin, hävdar Alyn Smith.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.