Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-16 16:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/varldens-tuffaste-hast-hotas-av-global-uppvarmning/

VÄRLDEN

Världens tuffaste häst hotas av global uppvärmning

Bild 1 av 4 den jakutiska byn Kysyl-Juruje finns det inga stängsel för hästarna. I stället inhägnar man lekplatsen och husen. Den skäckiga hästen till vänster är en kapplöpningshäst, inte en ren jakutier, vilket man ser på kroppsbyggnaden. Jakuthästar är mycket sattare.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 4 Hingsten vaktar sin flock. Nästan alla jakuthästar lever i ett halvvilt tillstånd i flockar som består av enbart ston och en hingst per flock. Det är ofta det äldsta stoet som bestämmer till exempel var flocken betar.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 4 Flockliv. Jakuthästarna har fullt upp med att äta sig så feta som möjligt sommartid. När temperaturen sjunker till under femtio, sextio grader på vintern behöver de ett tjockt fettlager för att klara sig.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 4 Vladimir och Anna Gerasimov lever på självhushållning och mindre inkomster från försäljning av fölkött. De talar jakutiska både sinsemellan och med sina barnbarn. Jakutiskan har en stor vokabulär när det gäller hästar, med en mängd olika namn för till exempel hästens färger.
Foto: Lotta Härdelin

Den går utomhus i minus femtio grader. Den gräver själv fram sin mat under snön. Den behöver varken stall eller foder. Jakuthästen är känd för att stå pall i nästan vilka förhållanden som helst. Bara det inte blir varmare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.