Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Världsbanken släpper alla siffror fria

Foto: Alamy

Världsbanken öppnar nu sin databank för fri användning. Förhoppningen är att bättre utvecklingsbeslut ska kunna fattas i många länder. ”Det här är stort”, säger medicinprofessorn Hans Rosling, som får bankens erkännande för att ha påverkat beslutet.

Världsbanken sitter på mängder av statistisk information om hur länder och befolkningar utvecklas ekonomiskt, socialt och hälsomässigt. Hittills har banken i de flesta fall krävt en avgift för att ge ifrån sig statistiken, men nu släpper organisationen all data fri.

Beslutsfattare, forskare, organisationsföreträdare och studenter ska nu kunna ta del av informationen på en ny, särskild webbplats.

Åtgärden ska bidra till att utvecklingsländer ska kunna fatta mer välgrundade beslut.

– Statistik berättar människors historia och kan spela en viktig roll i kampen mot fattigdom, säger Världsbankschefen Robert Zoellick i ett uttalande.

Medicinprofessorn Hans Rosling leder stiftelsen Gapminder, som genom pedagogisk och vacker rörlig grafik förmedlar kunskap om världen genom statistik. Rosling har under många år fört en kamp för att befria statistiken om världens utveckling. Han har gjort sig känd för livfulla föredrag om hur bland annat medellivslängden ökat och familjestorleken minskat i de länder vi brukar bunta ihop som ”tredje världen”. Sakta men säkert har han och hans stiftelse fått enormt genomslag bland världens beslutsfattare.

– Det här är stort, säger han till DN.se.

Det är nio år sedan Rosling först började trycka på för att Världsbanken skulle släppa sina siffror. Nu när organisationen vänt 180 grader hyser han inget tvivel om att hans envetna krav haft avgörande betydelse.

– När jag först slutade argumentera och sedan slutade skälla och i stället började ironisera, då gick det bra, och när jag till slut började förlöjliga dem, då gick det riktigt fort, säger Rosling.

I slutet av februari fick Hans Rosling hålla middagstalet på en internationell konferens i Thailand. Sedan han beskrivit Världsbankens ”sovjetiska” sätt att hantera statistik, som går stick i stäv med det man säger åt länderna att göra, skrattades organisationens representant ut.

”Det är underligt”, hade Rosling sagt, ”på Pennsylvaniaavenyn i Washington finns två viktiga institutioner, Vita huset och Världsbanken. I den ena finns en ung, vald president och i den andra finns en gammal, tillsatt president. Den valda presidenten lärde sig genast använda internet och öppnade efter att ha valts sajten data.gov med fri tillgång till handlingar. Men den gamla presidenten säljer fortfarande sina data. Varför kan han inte promenera de 400 meterna till Vita huset för att lära av den unga presidenten?”

– Sen körde jag samma sak på WHO-konferensen i Delhi några veckor senare. Och jag sade till (Världsbankschefen) Zoellick att jag skulle grilla honom tills de ändrade sig.

Vad är det bästa med att statistiken nu släppts fri?

– Det allra bästa är att när många börjar använda datauppgifterna kommer man att hitta svagheter och fel, då kommer det feedback. Och då blir det bättre beslut. Det är så här det ska gå till.

I informationen på Världsbankens hemsida ges nu Rosling ett erkännande: ”Hans Rosling … har sagt att en sådan här åtgärd är den rätta att göra, eftersom den kommer att främja nytänkande. Det är det viktigaste av allt.”

Hans Rosling

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.