Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/varldskand-stridspilot-frislappt-i-ukraina/

Världen

Världskänd stridspilot frisläppt i Ukraina

Nadija Savtjenko är fri mot borgen, men misstankarna kvarstår. Arkivbild, Foto: Efrem Lukatsky

Den ukrainska stridspiloten Nadija Savtjenko är frisläppt mot borgen. Åklagaren har dock inte dragit tillbaka anklagelserna om att hon planerade ett terrordåd mot ukrainska parlamentet.

Rätta artikel

– Jag lämnar den här rättssalen som en fri människa. Jag har vunnit tillbaka min frihet och kommer att kämpa för Ukraina. Jag tänker bevisa att jag är oskyldig, sade Nadija Savtjenko då hon släpptes fri mot borgen i Kiev i dag.

Nadija Savtjenko är ukrainsk stridspilot. Hon deltog som frivillig i kriget mot separatisterna i östra Ukraina sommaren 2014. Utanför Luhansk tillfångatogs hon av separatister, som smugglade henne över gränsen till Ryssland. Där dömdes hon till 22 år i fängelse för att ha förorsakat två ryska journalisters död år 2016. 

Ryssland hade ingen rätt att döma Savtjenko enligt internationell lag. Hon blev en av världens mest kända politiska fångar och nationens hjältinna i sitt hemland. När hon i samband med en fångutväxling fick återvända till Ukraina två månader efter domen hyllades hon förbehållslöst och gavs titeln ”Ukrainas hjälte”. 

Savtjenko hade i sin frånvaro blivit invald i ukrainska parlamentet, där hon omedelbart inledde en målmedveten kampanj mot korruptionen. Hon kritiserade oförtrutet sittande president Petro Porosjenko och jobbade samtidigt för att få de ukrainska krigsfångarna hos separatisterna frigivna.

I mars 2018 greps Savtjenko av ukrainska polisen och anklagades för att ha planerat ett terrordåd mot parlamentet. Samtidigt greps officeren Volodymyr Ruban, som tillsammans med Savtjenko via egna kanaler hade arbetat för fångutväxling med separatisterna.

Bägge två har frisläppts mot borgen i dag. Åklagaren hade krävt att häktningen skulle förlängas, men domaren ansåg inte att bevisen var tillräckliga.

Mycket tyder på att Savtjenko greps av politiska skäl, eftersom hon är en nagel i ögat på sittande president Petro Porosjenko och ständigt har krävt hans avgång. Dessutom har hon jobbat målmedvetet för att de ukrainska krigsfångarna ska friges. Frågan kontrolleras av den ukrainska underrättelsetjänsten SBU – en myndighet som inte gillar inblandning. 

I en intervju med DN 2017 sade Savtjenko att hon är ”beredd att skaka hand med djävulen om det behövs för att befria våra fångar”.

– Efter två års fängelse i Ryssland har jag nu suttit ett år i ukrainskt fängelse. En mycket märklig situation, kommenterade Savtjenko efter att hon frigavs.

Att Savtjenko nu är fri är en stor seger för hennes syster Vira Savtjenko, som DN träffade i fjol. Hon har oupphörligen fört kampanj för systerns frigivande.