Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Världsledare samlas i London för att skramla till Syrien

På torsdag reser statsministern Stefan Löfven till London för en konferens FN kallat ”en kritisk milstolpe”. Målet med mötet är att utverka löften från världsledare om tiotals miljarder kronor i humanitär hjälp till Syrien och till syriska flyktingar i grannländerna.

Sent omsider har fredssamtal inletts om vår tids blodigaste konflikt, och i Europa sliter politikerna förtvivlat med frågan hur man ska hantera den flyktingström denna konflikt orsakat. Samtidigt pågår en tredje process angående Syrienkriget: att driva fram humanitärt stöd.

På torsdag samlas ett stort antal stats- och regeringschefer i London för en givarkonferens. Sveriges Stefan Löfven är en av dem.

– Att kunna hjälpa fler människor på plats eller i konfliktens närområde är en viktig del i regeringens och EU:s arbete för att hantera flyktingkrisen, säger statsministern i ett uttalande.

Konferensen har tillkommit på norskt initiativ och arrangeras gemensamt av Storbritannien, Norge, Kuwait, Tyskland och FN. Liknande konferenser har tidigare hållits i Kuwait.

FN har vädjat om sammanlagt drygt 65 miljarder kronor från världen utanför krisområdet. Nästan hälften återstår att utverka.

Londonkonferensen blir en ”kritisk milstolpe” för möjligheterna att hejda världens största pågående humanitära katastrof, menade Syriensamordnaren för FN:s utvecklingsorgan Gustavo Gonzalez i en DN-intervju i november.

Pengarna behövs för det första för att tillgodose omedelbara humanitära behov inne i Syrien, där åtta miljoner människor är på flykt i sitt eget land: sjukvård, service, möjligheter till jobb. Och mat. Det kommer chockerande rapporter om svält i Damaskus förorter.

För det andra behövs ytterligare stora summor för att de 4,5 miljoner syriska flyktingar som befinner sig i grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien ska få en dräglig tillvaro. Det handlar inte bara om matpaket och kläder utan om att skapa jobb och att se till att barnen går i skola. Till slutet av nästa läsår ska alla flyktingbarn i grannländerna få undervisning, hoppas givarkonferensens organisatörer.

FN:s Syrienplanering är numera långsiktig, för flyktingarna kommer av allt att döma inte att kunna resa tillbaka så snart vapnen tystnat. Omvärldens åtagande måste vara flerårigt.

En ny strategi är att värna och stödja de ”fickor av stabilitet” som återstår i landet. Dessa finns som spridda fragment över det förödda landet och motsvarar kanske 30 procent av dess yta, tror FN.

Foto:

Fördjupning. Kriget i Syrien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.