Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/varldsledarna-fordomer-turkiets-agerande/

Världen

Världsledarna fördömer Turkiets agerande

Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Lotta Härdelin

Turkiet har skickat in marktrupper och militärflyg i Syrien. Politiker världen över fördömer president Erdogans agerande och flera varnar för att situationen i regionen destabiliseras.

I söndags meddelade Vita huset att USA-styrkorna skulle dras tillbaka från de kurdkontrollerade delarna av norra Syrien. De amerikanska stödtrupperna har tidigare fungerat som en buffert mellan de turkiska styrkorna och kurdledda koalitionen Syriska demokratiska styrkorna (SDF). 

Anledningen till att president Erdogan skickar in turkiska trupper i norra Syrien är att få bort SDF från gränstrakterna. Turkiet anser nämligen att koalitionen har kopplingar till den terrorstämplade PKK-gerillan.

Tidigt på onsdagseftermiddagen flög turkiska militärplan över gränsen. Senare på kvällen sattes marktrupper in längs med floden Eufrat i Syrien. 15 personer, varav åtta civila, uppges ha dött i dagens offensiv, enligt Syriska människorättsobservatoriet. Omkring 40 personer har skadats.

Nu reagerar politiker världen över på president Recep Tayyip Erdogans beslut. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kallar insatsen för ”ansvarlöst och ett brott mot folkrätten”.

– Vår klara uppfattning är att det här är fel väg gå och att Turkiet inte bör gå in militärt, det kan bara skada lösningen i Syrien, säger hon i en intervju med DN.

President Donald Trump kallar Turkiets offensiv för ”en dålig idé” och att USA inte uppmuntrat till operationen, enligt ett uttalande från Vita huset. Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen fördömer operationen och stoppar all vapenexport till Turkiet, rapporterar Svenska Yle.

Natolandet Turkiet får också en uppmaning att tänka sig för av Natochefen Jens Stoltenberg:

– Det är viktigt att undvika åtgärder som kan ytterligare destabilisera regionen, öka på spänningar och orsaka mer mänskligt lidande, säger han vid en pressträff i Rom.

Rysslands president Vladimir Putin talade med Erdogan i telefon på onsdagen.

”Putin uppmanade sin turkiske partner att noggrant tänka över situationen för att inte skada övergripande försök att lösa den syriska krisen”, heter det i ett uttalande.

Även utrikesministrarna i Storbritannien och Tyskland varnar för att offensiven kan leda till att läget i området destabiliseras. Saudiarabien säger att den kommer att underminera regionens säkerhet och kampen mot jihadister.

SDF-milisen avbryter nu sina insatser mot terrorgruppen IS. Enligt milisen har civila områden bombats och tusentals människor flyr från de angripna områdena, rapporterar Reuters.

Läs mer: Ann Linde om läget i Syrien: Väldigt olyckligt  

Läs mer: Turkiet skickar in marktrupper i Syrien  

Läs mer: Kurder fruktar turkisk attack: ”Ser inget annat val än att försvara sig”