Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Varlig människorättskritik mot Kina

Foto: Tim Sloan
USA:s president Barack Obama lyfte försiktigt fram frågan om mänskliga rättigheter vid statsbesöket av den kinesiske presidenten Hu Jintao. Samtidigt slöt länderna handelsavtal värda hundratals miljarder kronor.

Kinas president Hu Jintao är på statsbesök i USA och både människorättsaktivister och politiker har pressat president Barack Obama på ett uttalande om respekten för mänskliga rättigheter. Kina själva avfärdar kritik i människorättsfrågor med att omvärlden lägger sig i landets inrikespolitik, men på onsdagen kom en försiktig uppmaning till Kina.

- Historien visar att samhällen är mer harmoniska, samhällen är mer framgångsrika, och världen är mer rättvis när rättigheterna och skyldigheterna för både länder och människor uppehålls. Det innefattar de universella rättigheterna för varje människa, sade Obama.

Hu Jintao sade att det ömsesidiga förtroende mellan länderna ökat, men signalerade att Kina inte tänker låta sig pressas om sådant som landet anser vara interna angelägenheter, som mänskliga rättigheter.

- Kina och USA måste respektera varandras vägval i utveckling och varandras huvudsakliga intressen, sade han.

Vid mötet slöts också tunga affärsavtal till ett värde av cirka 300 miljarder svenska kronor.

Kinas statsbesök

  • Kinas president Hu Jintao är på statsbesök i USA. Besöket varar i fyra dagar.
  • Barack Obama, som har tilldelats Nobels fredspris, har pressats hårt att uttala sig om den senaste vinnaren — den fängslade dissidenten och författaren Liu Xiaobo.
  • USA:s utrikesminister Hillary Clinton har nyligen bett Kina släppa politiska fångar, inklusive Liu Xiaobo. Hon har också sagt att USA kämpar hårt för att få med Kina i FN-sanktionerna mot Iran och för ett samarbete kring Nordkorea.
  • Det stora handelsavtal som slutits nu mellan länderna består bland annat av köpet av 200 Boeing-flygplan.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.