Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Varmare vatten hotar Arktis

Havsvattnet som flödar in i Arktis är varmare än någonsin tidigare de senaste 2 000 åren. Det hävdas i en ny studie i tidskriften Science. Inflödet kan vara en av orsakerna till att havsisen krympt kraftigt.

Studien, som utförts av forskare i Tyskland, USA och Norge, bygger på analyser av sedimentprover från Framsundet mellan Svalbard och Grönland.

Framsundet är den djupaste passagen mellan Nordatlanten och Ishavet och den viktigaste passagen för varmare vatten från Atlanten in i polarområdet.

Forskarnas analys av sedimenten visar att vattnet sommartid hade en genomsnittlig temperatur på 3,5 grader Celsius från Jesu födelse till år 1850. Sedan dess har temperaturen höjts med ytterligare 2 grader — en dramatisk ökning, relativt sett. Orsaken tros vara den pågående klimatförändringen.

- Atlanten har helt enkelt blivit varmare, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Forskarna bakom studien tror att inflödet av varmare vatten är en viktig faktor bakom den alarmerande krympning av havsisen i Arktis som noterats de senaste åren.

Tjernström håller med om att det kan vara en del av förklaringen. Å andra sidan är det inte i området mellan Svalbard och Grönland som isen tagit mest stryk, utan på andra sidan polarbassängen, vid Berings sund, där vatten från Stilla havet flödar in.

- Det varma vattnet från Stilla havet har en lägre salthalt än havsvattnet från Atlanten. Det gör att det ligger närmare ytan och får större effekt på havsisen. I Atlanten ligger det varma vattnet längre ner i djupet, vilket dämpar avsmältningen, säger Tjernström.

Han påpekar också att atmosfären har en större effekt på havsisen än havsvattnet — åtminstone än så länge.

- Problemet är att förändringarna i havet är mer bestående på sikt. Atlantvattnet kan sägas vara en joker i leken. Blir det varmare och varmare kan effekterna bli svårartade, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.