Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Varnar världen för Kina – jämför landet med 30-talets Tyskland

Steve Bannon
Steve Bannon Foto: Evan Vucci/AP

Steve Bannon, Vita husets tidigare chefsstrateg, som gjorde sig känd för att dra Trump högerut i politiken, varnar nu för att Kina håller på att ta världsherraväldet.

- Om hundra år från nu är detta något som man kommer att minnas och tala om, att vi inte tog striden med Kina, säger Bannon till NYT.

När Steve Bannon lämnade sin korta anställning som president Trumps chefsstrateg i Vita huset förra månaden, sade han att han skulle ”fortsätta kriga för Trump och mot hans motståndare".

Den här veckan är det meningen att Steve Bannon ska ge sig ut på det som kallas för en ”anti-Kina-turné”.

I en intervju med New York Times inför resan, då han bland annat ska besöka Hong Kong, varnar han för att Kina befinner sig i ett ekonomiskt krig med USA.

Han går så långt att han jämför Kina med 30-talets Tyskland, och menar att det är hög tid att USA tar striden med den kinesiska ledningen i Peking.

Utvecklingen i landet är på väg in i en lika mörk spiral om inte USA lyckas vända utvecklingen och få de kinesiska ledarna på andra tankar, enligt Steve Bannon.

- Om hundra år från nu är detta något som man kommer att minnas och tala om, att vi inte tog striden med Kina innan landet reste sig och tog världsherraväldet, säger Bannon till NYT.

– Kina är för närvarande 1930-talets Tyskland. Landet befinner sig i ett vägskäl där det kan gå den ena eller andra riktningen. Och den unga generationen kineser är verkligen patriotisk, närmast ultranationalistisk, varnar han.

Donald Trumps förre chefsstrateg, som har kallat sig själv för en politisk ”street fighter”, är övertygad om att USA och Kina är på väg att hamna i en öppen konflikt med varandra. Han har anklagat landet för både det ena och det andra, bland annat för att bryta mot handelsregler.

Han säger också att den kinesiska modellen för investeringar och exportpolitik har finansierats av den amerikanska arbetar- och medelklassen.

Det går inte heller att förstå Brexit eller andra politiska och ekonomiska händelser som inträffade förra året, om man inte ser till ser hur Kina har exporterat sin deflation, menar Bannon.

– Det är hög tid att vända den här utvecklingen och det enda landet som kan göra det är USA, fortsätter han.

Steve Bannon gjorde avtryck under sin korta tid i Vita huset, framför allt när det kom till sin protektionistiska syn på landets handels- och migrationslagar. Han ska också ha sett till att presidenten drog längre åt höger när det kom till skattepolitiken.

När han slutade sin tjänst i Vita huset återvända han till den högerradikala webbsidan Breitbart news som är populär hos många anhängare av Donald Trumps politik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.