Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 13:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/varning-i-australien-for-sent-att-ge-sig-av-stanna-inne/

Världen

Varning i Australien: ”För sent att ge sig av – stanna inne”

00:52. Räddningstjänsten i delstaten Victoria i Australien uppmanade människor att lämna området under måndagen. Anledningen är att man kan riskerar att bli omringad av bränderna som härjar. För vissa är det redan försent.

Myndigheterna i Australien uppmanade på måndagen dem som ännu inte gett sig av från de mest brandutsatta områdena att istället barrikadera sig inomhus. ”Det är för sent att ge sig av. Att göra det vore livsfarligt”, hette det. En brandman omkom under släckningsarbetet.

Med temperaturer som än en gång passerat 40-gradersstrecket, i kombination med starka vindar, genomled sydöstra Australien på måndagen en av sina värsta dagar under den utdragna perioden med förödande mark- och skogsbränder.

Nu äger det mest dramatiska skeendet rum i Victoria. Minst 16 okontrollerade bränder rasar i delstaten.

En av dessa har omringat några av fyramiljonersstaden Melbournes norra förorter.

De boende i tre stadsdelar runt parkområdet Plenty Gorge som inte hörsammat myndigheternas uppmaning att ge sig av fick på måndagen beskedet att det nu var för sent. ”Stanna inne”, var den nya uppmaningen.

– I morse var branden långt borta. Sedan ökade vinden och från ingenstans var hela området på andra sidan gatan i lågor, sade Ange Vlahopoulos, som bor i Clovemont Way alldeles intill Plenty Gorge, till tidningen The Age.

I samband med släckningen av en brand nära Albury på gränsen mellan Victoria och New South Wales omkom en frivillig brandman, medan två skadades. De tre hade suttit i ett släckningsfordon som välte när det träffades av en extrem vindstöt.

För stora delar av grevskapet East Gippsland i det östra hörnet av Victoria har nödläge utfärdats. Det är ett naturskönt område och ett populärt semestermål under den australiska sommaren. I söndags begärde myndigheterna massevakuering av 30.000 semesterfirare.

De kraftiga rökplymerna från bränderna ger på sina håll upphov till ett eget lokalt väder. Åskceller bildas ur röken. Det gäller bland annat Mallacoota i East Gippsland. Vägen dit har spärrats av elden. De som var kvar på måndagen uppmanades, liksom de boende vid Plenty Gorge, att barrikadera sig inomhus.

”Du är i fara och måste agera omedelbart för att överleva. Det säkraste alternativet är att söka skydd inomhus. Det är för sent att ge sig av. Att göra det nu vore livsfarligt”, lydde varningen från Victorias räddningstjänst.

Bild 1 av 2 En brand har omringat Melbournes norra förorter.
Foto: William West/AFP
Bild 2 av 2 Bundoora, utanför Melbourne, vattenbombas.
Foto: Ellen Smith/AAP via AP

Svalare väder är på ingång. På måndagskvällen lokal tid – lunchtid i Sverige – väntas en kallfront nå fram till Melbourne, vinden vända och temperaturerna falla 10-15 grader.

Själva vindkantringen befaras dock innebära ett nytt problem för brandbekämpningen. Det var till exempel vad som mest oroade invånarna i Mallacoota på måndagseftermiddagen. Den lilla kuststaden ligger precis i den väntade nya vindriktningen, sett från den stora skogsbranden i närheten. Lågorna kan komma under natten mot tisdagen

– Det blir en lång dag och en lång natt, sade den lokala brandchefen Darryl Burns under ett informationsmöte.

De östra delarna av delstaten New South Wales med bland annat storstaden Sydney får behålla värmeböljan under nyårsafton.

Läs också: Uttorkad koala fick vatten av cyklister