Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Varningsskott mot skepp till Gaza

Israelisk flotta sköt varningsskott mot ett malaysiskt fartyg som var på väg mot Gaza med bistånd till området.

Fartyget närmade sig på måndagsmorgonen land då israeliska styrkor i den palestinska säkerhetszonen öppnade eld och tvingade skeppet till egyptiskt vatten, säger resans organisation i Malaysia.

– I nuläget har fartyget tvingats förtöja på egyptiskt vatten, 30 sjömil från Gaza, sade Shamsul Azhar från gruppen Perdana Global Peace Foundation.

Fartyget, ”MV Finch”, lämnade den grekiska hamnstaden Pireaeus den 11 maj och är lastat med bland annat plaströr och annan utrustning som bistånd till Gazas undermåliga avloppssystem.

Alang Bendahara, en malaysisk journalist ombord på fartyget, sade till nyhetsbyrån AFP på måndagsmorgonen att israeliska krigsfartyg öppnade eld när lastfartyget närmade sig land.

– De sköt varningsskott när de närmade sig, och beordrade oss att lämna området. Men vår kapten vägrade, och då öppnade israelerna eld flera gånger igen. Det var bara tur att ingen skadades, sade Bendahara.

Enligt AFP befinner sig tolv personer ombord på fartyget – journalister och fredsaktivister från Malaysia, Irland, Indien och Kanada.

I juni planeras en ny internationell konvoj, ”Freedom Flotilla II”, till Gaza. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman sade förra månaden att projektet endast syftar till att skada hans land.

Efter den internationellt fördömda incidenten för snart ett år sedan, då nio personer dödades när israeliska soldater bordade ett av sex fartyg på väg till Gaza, har Israel släppt något på restriktionerna vad gäller Gazas import och export. Men AFP rapporterar att fartyg på väg till kustenklaven kontinuerligt avvisas till israeliska eller egyptiska hamnar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.