Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-16 20:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/varsta-koldknappen-pa-manga-ar-djupfryser-alaska/

VÄRLDEN

Värsta köldknäppen på många år djupfryser Alaska

Byn Napakiak i Alaska tidigare i december.
Byn Napakiak i Alaska tidigare i december. Foto: Emily Farnsworth/AP

En våg av extrem kyla sveper över Alaska med de lägsta temperaturerna på sju år. Myndigheterna varnar för kylskaderisk. Men året kommer ändå nästan säkert att bli det varmaste hittills i den arktiska delstaten.

De senaste åren har vädernyheter från Alaska ofta handlat om ovanlig värme eller, på vintern, brist på kyla. Men just nu råder där en extrem köldknäpp.

I Manley Hot Springs 13 mil väster om staden Fairbanks, ungefär mitt i delstaten, uppmättes på fredagen -53,9 grader.

https://twitter.com/AlaskaWx/status/1210627265693773829?s=20

Det är den lägsta temperaturen i Alaska sedan i januari 2012, då Fort Yukon noterade -54,5. Det har varit runt 50 minusgrader även på ett par andra mätstationer. (Köldrekordet för delstaten är -62,2 grader, uppmätt den 23 januari 1971 i Prospect Creek.)

En varning för farlig kyleffekt med risk för skador har utfärdats för norra halvan av delstaten.

Med temperaturer på under 35 minusgrader uppstår fenomenet isdimma, det vill säga dimma bestående av iskristaller. Så kall luft kan bara innehålla mycket lite fukt, och varje extra tillförsel av fukt blir genast till isdimma, som avlagras på diverse ytor.

Detta händer framför allt i bebodda trakter, där människor och fordon rör sig. Där kan många ytor ”glaseras” med is.

De ovanligt låga temperaturerna väntas hålla i sig några dagar till. Extremkylan omfattar även provinsen Yukon i Kanada.

För närvarande är den så kallade polarvirveln stark och stabil, vilket håller den kallaste arktiska luften kvar i områdena närmast nordpolen. När virveln försvagas, vilket sker vissa vintrar, kan ”kalluftsbubblan” i stället brytas upp och ta sig längre ner över Europa och Nordamerika, och då kan de nordligaste polarområdena, inklusive Alaska, bli milda.

Medellånga väderprognoser talar nu om att kalluften kommer att hålla sig över Arktis, med tonvikt på norra Nordamerika, även en bit in i januari, medan norra Eurasien samtidigt ser ut att fortsätta att bli mildare än normalt.

Köldknäppen till trots är det ”nästan säkert” att 2019 bli det varmaste året hittills för Alaskas del, enligt bland andra klimatologen Brian Brettschneider.

https://twitter.com/Climatologist49/status/1209903847570673665?s=20

Alaska har värmts mer än någon annan av USA:s delstater, liksom Arktis i sin helhet är den del av jorden som värmts mest sedan medeltemperaturen började stiga.

https://twitter.com/AlaskaWx/status/1209273144822747138?s=20

Ämnen i artikeln

Klimatet
Alaska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt