Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Värsta terrorattenatet i Kenya sedan 1998

På lördagen drabbades Kenya av den attack som många väntat men ingen var förberedd på. Beväpnade medlemmar ur islamistmilisen al-Shabaab stormade en butiksgalleria och dödade minst 39 personer. Ännu sent på lördagskvällen höll gärningsmän gisslan.

Attentatet är det värsta terrordådet i det afrikanska landet sedan 1998 års sprängning av den amerikanska ambassaden i Nairobi.

Chockerande scener utspelade sig i huvudstaden då en solig lördag förvandlades till en mardröm under regntunga skyar för de tusentals helglediga kenyaner som tagit sig till centrum för att shoppa, fika och träffa vänner.

Gallerian Westgate, som ligger i den rika stadsdelen Westlands, attackerades vid lunchtid av ett större antal gärningsmän som stormade byggnaden från flera håll, beväpnade med granater och automatvapen.

Vid 23-tiden på lördagen hade minst 39 personer bekräftats döda medan 150 hade skadats. Men dessa tal kan komma att stiga i takt med att sjukhusen kartlägger vilka de tagit hand om och efter det att säkerhetsstyrkorna skaffat sig överblick över situationen.

Samtidigt var dramatiken och skräcken inte över – myndigheter uppgav för australiske tv-journalisten Martin Cuddihy att gärningsmän ännu sent på kvällen höll gisslan inne i byggnaden. 36 personer skulle då sitta instängda med ett okänt antal våldsmän i ett rum som var omringat av kenyanska säkerhetsstyrkor.

När attacken inleddes försvann allt vad lördagstrivsel hette i den lyxigt profilerade gallerian.

– De gick framåt och kastade granater åt flera håll, sköt med tunga automatvapen, och kastade åter granater, berättar Frank Mzungu som till vardags arbetar på försvarsministeriet men råkade befinna sig i gallerian då attentatsmännen slog till.

Efter att ha satt sig i säkerhet anslöt han omedelbart till den växande skaran av poliser och militärer som omringade byggnaden.

Bilden som framträder, efter att DN talat med säkerhetspersonal samt civila överlevare från gallerian, visar en koordinerad attack mot två skilda ingångar av ett större antal gärningsmän.

Somaliabaserade islamistmilisen al-Shabaab, som sedan två år ligger i krig med Kenya, har tagit på sig ansvaret för attacken som är den värsta i Kenya sedan 1998 års sprängattentat mot den amerikanska ambassaden då hundratals människor miste livet.

På sitt Twitterkonto skrev al-Shabaab att de utfört en hämndaktion för Kenyas insatser i Somalia.

"Meddelandet vi sänder till den kenyanska regeringen och medborgarna är och har alltid varit bara ett: flytta alla era trupper från vårt land", hette det.

En kvinna, som var så kraftigt chockad att hon fick bäras ut av andra överlevare, berättade gråtande för personalen som tog hand om henne att en gisslansituation uppstått där maskerade gärningsmän – och kvinnor – uppmanat muslimer att resa sig upp och lämna byggnaden. Denna bild bekräftas av flera medier. Muslimer som reste sig upp tvingades svara på kontrollfrågor om islam innan de frigavs.

Westgate är den mest prestigefyllda av de många gallerior som under de senaste åren byggts i det kraftigt växande Nairobi. Här finns märkesbutiker, lyxrestauranger samt ett kasino och en biografkedja – verksamheter som vänder sig till såväl västerlänningar som en allt rikare grupp kenyaner och kenyaner av indiskt ursprung.

Byggnaden, som är ägd av israeliska intressen, liknar en gigantisk bunker, men den sårbara fasaden mot den närliggande gatan har varit ett ständigt samtalsämne bland besökare. Sedan Kenyas invasion av Somalia för två år sedan är terrorhotet så pass närvarande att det blivit en del av vardagen. Det innebär att säkerhetskontrollerna på sistone blivit allt mer sporadiska och mindre noggranna. Vakterna vid entrén attackerades först av gärningsmännen som sedan arbetade sig genom hela byggnaden. Tusentals besökare befinner sig i köpcentret på en lördag och flera gömde sig i skrymslen och vrår, eller bakom butikshyllor.

– Jag gömde mig under en massa kartonger som vi hade i butiken, berättar Elizabeth Muthonu som efter ett par timmar av skräck hade lyckats ta sig ut.

Piloten Johnson Munga väntade förtvivlat på besked om sina anhöriga som befann sig i en restaurang inne i byggnaden.

– Jag hämtade min syster på flygplatsen i morse, hon bor utomlands, och släppte henne här på Westgate där mina andra två systrar och min farfar väntade. Jag skulle köra och hämta en vän och sedan ansluta till dem här, men så hörde jag på radio vad som hänt.

Han hade haft telefonkontakt med sina familjemedlemmar och visste att de var vid liv vid 16-tiden på eftermiddagen.

– Men jag vågar inte ringa dem för om de talar kanske de blir upptäckta, berättade han för DN.

Det dröjde flera timmar innan de särskilda insatstrupperna anlände till köpcentrumet, tungt utrustade med pansarfordon, chockgranater och tyngre automatvapen. Upprepad skottlossning hördes under hela eftermiddagen samtidigt som säkerhetsstyrkorna tog kontroll över delar av byggnaden och fritog gisslan. Stadens redan ansträngda sjukhus fylldes av skadade som i ambulanser förts dit i skytteltrafik från gallerian. På tv och radio vädjade man till vanliga kenyaner att komma och donera blod till offren.

Parallellt med den organiserade räddningsinsatsen visade vanliga kenyaner också vilka enastående kollektiva kraftansträngningar som ofta görs i avsaknad av offentliga institutioner. En rad förbipasserande körde upp sina egna bilar och fällde baksätena för att så fort som möjligt kunna föra skadade till vård. Butiksägare från ett närliggande köpcentrum tömde lagren av färskt vatten och tilltugg som de delade ut till både räddningspersonal och offer.

Samtidigt gjorde polisen sitt yttersta för att öka oron bland människorna som samlats utanför. Tusentals människor hade samlats längs vägarna i närheten och när de inte ville flytta på sig använde polisen tårgas samt avfyrade varningsskott i luften, vilket fick många att fly i panik då de trodde att det var en andra attentatsvåg från terroristernas sida.

al-Shabaab har legat bakom en rad terrordåd under de senaste åren, men denna attack bryter mönstret. Tidigare har främst fattigare kenyaner attackerats i mindre välbärgade områden i Nairobi samt i orter som ligger närmare gränsen till Somalia. Senaste tillfället då västerlänningar angreps i större skala var 2002, då 13 personer miste livet i en attack av al-Qaida mot ett hotell – även detta ägt av israeler – i Mombasa.

al-Qaida låg även bakom 1998 års bombattentat mot de amerikanska ambassaderna i Nairobi och Tanzanias huvudstad Dar es Salaam.

I ett tv-sänt tal på lördagskvällen berättade Kenyas president Uhuru Kenyatta att närstående till honom fanns bland offren. En nedstämd Kenyatta vände sig i sitt tal till offrens anhöriga:

– Jag ber Gud om att ni ska finna tröst när ni nu möter denna tragedi, och jag vet vad ni känner eftersom jag själv har förlorat nära familjemedlemmar i denna attack.

Bland offren finns också två fransmän, rapporterar AFP i kväll.

Vid 20-tiden, lokal tid, ringde Johnson Munga upp DN och berättade att två av hans systrar släppts fria. Han väntade fortfarande på besked om sin tredje syster samt deras farfar.

The Westgate Mall

Gallerian The Westgate Mall ligger utmed Mwanzi road i nordvästra delen av Nairobi, Kenyas huvudstad.

Sammanlagt 80 butiker, restauranger och andra affärsinrättningar samsas på en yta av 32.500 kvadratmeter. Den hålls öppen dagligen från klockan 8 till klockan 20.

Westgate invigdes för sex år sedan och uppges ha blivit populär bland välbärgade kenyaner och utlänningar.

Den beskrivs som stadens lyxigaste köpcentrum, med bland annat vattenfall, trädgårdar, marmortrappor, rulltrappor och fönster med panoramautsikt.

Källa: Kenyanska dagstidningen Daily Nation

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.