Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Värsta torkan på femtio år

Foto: Erik Esbjörnsson

Läget är mest akut i Zimbabwe, Lesotho och Moçambique. Men fler länder i Afrika är hårt drabbade av torkan.

El Niño är ett väderfenomen som återkommer med jämna mellanrum och skapar kaos över hela södra halvklotet. Fenomenet har inget direkt samband med växthuseffekten och har iakttagits redan på 1600-talet – däremot gör den globala uppvärmningen i kombination med El Niño att effekten blir mer extrem än tidigare.

Torkan som nu drabbar stora delar av Afrika har lett till att 14 miljoner människor i södra Afrika hotas av matbrist. Läget är som mest akut i Zimbabwe, Lesotho och Moçambique, enligt organisationen Acaps som kartlägger behovet av nödinsatser. Bara i Zimbabwe har antalet människor som behöver nödhjälp nu stigit till fyra miljoner. Men även länder som Namibia, Malawi, Sydafrika och Angola har drabbats hårt.

Foto: Totalt lever 40 miljoner människor i de landsbygdsområden som är hårdast drabbade och ytterligare nio miljoner fattiga stadsbor påverkas av de höjda livsmedelspriserna. I Sydafrika, som normalt är en nettoexportör av spannmål, har sju av nio provinser förklarat katastroftillstånd på grund av torkan.

Röda korset vädjar i en färsk appell om mer resurser då läget är mycket ansträngt. Undernäringen bland barn i södra Afrika är redan större än vad som är acceptabelt och läget förväntas bara förvärras, säger organisationens regionchef i södra Afrika, Michael Charles, i en kommentar.

Samtidigt har läget på Afrikas horn blivit mycket allvarligt. Mikitu Kassa, chef för Etiopiens krisberedskapskommitté, säger till NBC att torkan är den värsta på 50 år. Det vill säga allvarligare än 1984 då svälten i landet skapade rubriker över hela världen.

Etiopien har dock utvecklats starkt ekonomiskt och socialt sedan dess och landet är i dag något bättre rustat för att hantera den uppkomna krisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.