Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Värsta upploppen på 30 år”

Brinnande barrikader i Liverpool på onsdagsmorgonen.
Brinnande barrikader i Liverpool på onsdagsmorgonen. Foto: Peter Byrne / AP
10.000 extra poliser har gjort London lugnare. Men upploppen och plundringarna fortsatte under den fjärde natten i flera andra städer i Storbritannien.

London var en mer stillsam huvudstad under natten till onsdag. I andra brittiska städer var tendensen den motsatta.

Polisen i Manchester talar om "de värsta upploppen på 30 år".

Under natten greps 108 personer efter att hundratals maskerade ungdomar slagit sönder skyltfönster, satt eld på butiker och kastat sten mot polisen, enligt BBC.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kastades stenar mot polisen och en kameraman på nyhetskanalen BBC ska ha blivit attackerad.

– Dessa människor har ingenting att protestera mot, det finns ingen orättvisa eller gnista som har satt i gång detta. Det är, helt enkelt, kriminella handlingar som är de värsta jag hag upplevt på den här nivån, sade biträdande polismästaren i Manchester, Gerry Shewan.

Manchester var långt ifrån ensamt om att ha inspirerats av våldsamheterna i London.

I Liverpoolstadsdelen Toxteth attackerades två brandbilar och ytterligare en räddningsbil, säger polisen till Reuters. Och närmare 200 ungdomar ska ha förstört och plundrat butiker i området. 50 personer greps under natten i Liverpool.

Englands näst största stad Birmingham drabbades också, liksom de närliggande städerna West Bromwich och Wolverhampton.

Enligt BBC ska skott ha avlossats i Birmingham under kvällen och polisen i West Midlands uppger att 87 personer gripits i området.

Tre personer dödades, också i Birmingham, efter att ha blivit påkörda av en bil. Polisen rubricerar det som mord, men det är oklart om händelsen har med upploppen att göra.

I Nottingham attackerade en grupp på 30–40 män en polisstation med brandbomber, men enligt polisen skadades ingen. I Liverpool, Sefton and Wirral har 44 personer gripits, uppger polisen enligt BBC.

I London hade polisen rustat med 10.000 extra man och beordrat dem att om nödvändigt använda så kallade batongkulor – projektiler som avlossas på nära håll och orsakar stor smärta – för att kväsa upploppen.

Hundratals Londonbor gick även ihop i improviserade medborgargarden på tisdagen för att stoppa fortsatta plundringar.

I Southall i västra London samlades hundratals sikher utanför ett tempel i området, efter rykten om att det skulle attackeras. I Enfield i norra London patrullerade 200 invånare för att "skydda gatorna" och i Hackney turades affärsinnehavare om att hålla vakt, rustade med hemmagjorda vapen.

Enligt polisen har sammanlagt 768 personer gripits och 111 poliser skadats under oroligheterna i London.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.