Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Varumärket al-Qaida stärks av bin Ladins död”

Om USA verkligen vill stoppa terrorismen borde de rikta in sig på narkotikahandeln. Inget kommer att förändras av att en saudier i femtioårsåldern numera är död. Sagan om gott mot ont fortsätter och gynnar bägge sidorna av kriget mot terrorn. Det säger Loretta Napoleoni, expert på terrorismens ekonomi.

– Sanningen är den att Usama bin Ladin inte längre hade någon som helst roll i vare sig organiseringen eller finansieringen av något al-Qaida.

Loretta Napoleoni beskriver bin Ladin som ett slags pensionär, fast i ett hus sedan 2005 utan mobil, internet eller tv. Det är den enkla sanningen, säger hon, men den kommer att ha svårt att få fäste när världens medier än en gång låter Vita huset berätta historien som den här gången handlar om hur man har halshuggit al-Qaida.

De ekonomiska förhållandena för terroriststämplade grupper i framförallt Afghanistan ändrades i grunden sedan den USA-ledda invasionen av Afghanistan, förklarar Napoleoni. Talibanerna, som under 1980-talet stöttats av USA, fick som bekant se sin regim raserad, men enligt henne gäller det även al-Qaidas struktur och fundament.

– Det så kallade al-Qaidas finansiering försvann och terrorismens ekonomiska system har ändrats flera gånger sedan dess. Det är ett ämne som sällan diskuteras, men det som är allvarligt i skuggan av det som USA nu försöker rikta ljuset på är att grupperna under det ideologiska paraplyet al-Qaida får sina pengar från narkotikahandel.

Så var det väl även tidigare?

– Jo, men det har exploderat efter 2001. Nu har de direktkontakt med både odlarna i Afghanistan och smugglarna i nordvästra Afrika. Opiumindustrin blomstrar och en central del av intäkterna utgörs numera av heroinhandel som inte ens ingick i verksamheten för tio år sedan, säger Loretta Napoleoni.

Hon skrattar till sin egen retoriska fråga om någon skulle kunna tänka sig Barack Obama jaga narkotikasmugglare vid EU:s gräns i stället för att drönarbomba den afghanska landsbygden. Men hon blir allvarlig igen när hon vill förtydliga att om man verkligen vill halshugga al-Qaida är det drogerna man ska jaga, inte en saudier i femtioårsåldern.

Loretta Napoleoni är ekonomie doktor med inriktning på internationell terrorism. Intresset har hållit i sig sedan hennes ungdoms fascination över Röda brigaderna i hemlandet Italien. I dag är hon verksam vid universitetet i Cambridge, men har flera internationella engagemang och har skrivit flera böcker om terrorism.

2005 publicerades Loretta Napoleonis bok om Abu Musab al-Zarqawi, den jordanske islamisten som utpekades som länken mellan Saddam Hussein och Usama bin Ladin. En av hennes slutsatser är att al-Zarqawi var en myt i bemärkelsen att hans reella betydelse förstorades för att passa historien som USA vill berätta, den om gott mot ont. Detta sätt att se på storpolitiska händelser har hon även på Usama bin Ladin och hans död.

– Eftersom han är borta och vi inte har någon som helst dokumentation över vad han gjort sedan 2001 kan denna mytologi fortsätta skapas och frodas. Jag tror inte att vi verkligen vet vem Usama bin Ladin var och vad som hände honom, och kanske får vi aldrig veta. Det skrämmer mig lite och känns som filmen ”Matrix”, att det vi kallar verkligheten inte är sant utan någon annans berättelse.

– Detta passar också terroristsidan. Al-Qaida är mer än något annat ett varumärke, men det varumärket har inte mått bra på länge, vilket med den interna logiken betyder att man inte lyckats genomföra något stort på mycket lång tid. Därför är uppmärksamheten som Usama bin Ladins död positiv för al-Qaida-grupper. Den kan väcka nya rekryters intresse och stärka det svaga varumärkets i dag låga attraktion.

Det låter som att du kan få en del kritik för att vara en terrorälskande USA-hatare?

– George W Bush sade att ”antingen är du med oss eller inte”, men jag kan inte förstå varför man inte kan ha en nyanserad syn. Jag bor delvis i USA och avskyr terrorism, men tycker exempelvis inte att man skulle ha dödat bin Ladin. Naturligtvis hade de i stället kunnat gripa och förhöra honom, men han hade för mycket komprometterande uppgifter framför allt om USA:s förhållande till bland annat Sovjetunionen, Saudiarabien och Afghanistan.

Vem ska ta över hans roll i historien om gott och ont?

– Det behövs ingen. Usama bin Ladins betydelse är lika stor oavsett om han är levande eller död. Han är en ikon för ondska i väst och den ultimata förebilden för andra islamister, och som sådan kan han tvärtom bli ännu större med tiden, säger Loretta Napoleoni.

– I kriget mot terrorn så här långt vinner terroristerna. Inte för att de spränger väst i luften, utan för att de har introducerat ett varumärke – al-Qaida – på den internationella politiska scenen. Med eller utan bin Ladin lever varumärket vidare och blir troligen starkare åtminstone ett tag framöver. Hans död kommer i alla fall helt säkert exploateras av den sidan också.

 

Diskutera Usama bin Ladins död här.

Loretta Napoleoni

Föddes 1955 i Rom och intresserade sig tidigt för Röda brigaderna. Hennes forskning har präglats av terrorismens ekonomi och under senare år har hon etablerat sig som en röst på den internationella arenan.

Bland hennes böcker finns:

”Terror incorporated – Tracing the dollars behind the terror networks” (2005)

”Insurgent Iraq – Al-Zarqawi and the new generation” (2005)

”Rogue economics” (2008)

”Terrorism and the economy – How the war on terror is bankrupting the world” (2010)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.