Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Väst planerar missilattack mot Syrien

USA, Frankrike och Storbritannien planerar att slå till militärt mot Assad-regimen inom två veckor för den påstådda användningen av kemiska vapen mot civila i Syrien, rapporterar brittiska medier. Och allt fler länder ställer sig bakom ett ingripande.

Uppgiften om ett ingripande mot Syrien kom samma dag som Assad-regimen slutligen gick med på att släppa in FN:s inspektörer för att undersöka den misstänkta gasattacken där 1.300 människor dog, många av dem barn.

Syftet med en attack är att sända en tydlig varning till diktatorn Bashar Al-Assad.

– Vi har för avsikt att visa att ett angrepp av det här slaget inte kommer passera obemärkt, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron till The Independent.

Diskussionen om att slå till mot viktiga mål för den syriska regimen togs upp i lördagens telefonsamtal mellan David Cameron och USA:s president Barack Obama, och även med den franske presidenten François Hollande på söndagen.

Enligt brittiska medier utesluter inte västmakterna att söka FN-stöd för den planerade militära aktionen, men de uppges även vara beredda att slå till på egen hand.

Sannolikt kommer angreppet ske i form av en missilattack från amerikanska stridsfartyg i regionen, som beordrades att flytta närmare till Syrien på lördagen. Detaljerna ska utformas de kommande två dagarna.

Enligt källor i brittiska regeringen rör det sig om en kortvarig insats. Man har inte för avsikt att bli indragen i det blodiga inbördeskriget som pågår i Syrien.

Även Frankrikes president Francois Hollande har framhållit att det rör sig om en snabb militär vedergällning där franska styrkor kan komma att delta. Men något beslut är ännu inte fattat, uppgav utrikesminister Laurent Fabius rapporterar Reuters.

– Det kommer att avgöras de närmaste dagarna. Alla möjligheter undersöks. Det enda alternativet som inte är aktuellt är att inte göra någonting alls, säger han till radio Europa 1.

Vedergällningen mot Assad-regimen bekräftas även av Strobritanniens utrikesminister William Hague.

– Vi kan inte tillåta att kemiska vapen får användas ostraffat utan att får några konsekvenser, säger han till The Daily Mail.

Men Syriens ledare avfärdade anklagelserna om gasattacken i en intervju i Izvestia Daily som ryska medier publicerade på måndagen. Där varnade han samtidigt USA för att en militär insats mot landet kommer misslyckas.

Även det ryska utrikesdepartementet har utfärdat en varning. I ett uttalande säger de att ett militärt ingripande kan få ”extremt farliga konsekvenser”, uppger AFP.

Den planerade militära insatsen får dock stöd från flera håll. En rad länder överväger en intervention även om inte ett godkännande kan nås i säkerhetsrådet, säger Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu och meddelar att Turkiet är redo att gripa in då ”de som begår krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten måste straffas”.

– För närvarande diskuterar 36-37 länder sådana alternativ. Om en allians bildas mot Syrien i den processen skulle Turkiet ta plats i den koalitionen, säger Davutoglu till den turkiska dagstidningen Milliyet.

Turkiet har blivit en av Assadregimens starkaste kritiker, och har länge argumenterat för ett ingripande

På måndagen ska den brittiska generalen Sir Nick Houghton träffa USA:s befälhavare för Mellanöstern, general Lloyd Austin på en konferens. Där förväntas de även diskutera den militära stridsåtgärden och möjliga mål vid sidan av av konferensen.

David Cameron väntas avbryta sin semester i Cornwall och återvända till London för ett möte med brittiska regeringens nationella säkerhetsråd på tisdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.