Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Västledare i Syriensamtal med Putin

Foto: AP/AFP

Ledarna för Storbritannien, Frankrike och Tyskland ska samtala med Rysslands Vladimir Putin om den bräckliga vapenvilan i Syrien, en vecka efter att den trädde i kraft. Hittills har den hållit hyfsat väl, konstaterar FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Den brittiske premiärministern David Cameron, Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller telefonkonferens med Putin på fredagen. Det meddelar både Kreml och den brittiska regeringen.

En talesperson för Cameron beskriver samtalet som en möjlighet för västledarna att understryka vikten av att eldupphöret upprätthålls och att en politisk övergång i Syrien möjliggörs.

Eldupphöret mellan den syriska regimen och rebellgrupper, som inte gäller sunniextremister som Islamiska staten (IS), kom efter en överenskommelse mellan USA och Ryssland.

Hittills har vapenvilan i det stora hela efterföljts, så när som på några incidenter i Homs, Hama, Latakia och Damaskus, enligt FN-sändebudet Staffan de Mistura. Han räknar med att kunna återuppta de strandade fredssamtalen den 9 mars.

På torsdagen drabbades Syrien av ett rikstäckande elavbrott, enligt statliga medier. Orsaken är inte klarlagd.

Sedan det förödande inbördeskriget bröt ut 2011 har strömavbrott regelbundet drabbat olika regioner i landet på grund av strider.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.