Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Västmakter hjälpte Khaddafi

Storbritanniens dåvarande premiärminister Tony Blair på besök hos Muammar Khaddafi i Libyen 2004.
Storbritanniens dåvarande premiärminister Tony Blair på besök hos Muammar Khaddafi i Libyen 2004. Foto: Alastair Grant / AP
Muammar Khaddafis regim stod i tät kontakt med USA:s och Storbritanniens regeringar och deras säkerhetstjänster, visar nyfunna dokument i Tripoli. Han fick också hjälp från väst att snygga till Libyens skamfilade rykte.

Dessutom ska brittiska MI6 ha överlämnat landsflyktiga Khaddafikritiker till regimen i Libyen, visar dokumenten som tidningen The Independent läst. De låg i privatkontoret hos säkerhetschefen och utrikesministern Mussa Kussa, Khaddafis högra hand fram till Kussas avhopp tidigare i år.

Det var journalister och representanter från människorättsorganisationen Human Rights Watch som hittade dokumenten som sträcker sig över perioden 2002–2007.

Hittills har det inte gått att säkerställa om dokumenten verkligen är äkta, men om de är det har samarbetet mellan Khaddafis regim och USA och Storbritannien varit betydligt mer omfattande än man tidigare känt till.

Bland annat ska USA vid åtminstone åtta tillfällen ha skickat terrormisstänkta till Libyen för förhör.

– Överlämningsprogrammet handlade enbart om att överlämna personer med kopplingar till Al Qaida så att de kunde tortera dem och få fram den informationen de ville ha, säger Peter Bouckaert, från Human Rights Watch och som själv studerat dokumenten, till New York Times.

En talesperson för CIA, Jennifer Youngblood, vill inte kommentera uppgifterna, skriver samma tidning. Däremot säger hon så här:

– Det kan knappast komma som någon överraskning att CIA samarbetar med utländska regeringar för att hjälpa till att skydda vårt land från terrorism och andra dödliga hot.

Brittiska regeringstjänstemän var talskrivare åt Khaddafi när han försökte återupprätta anseendet hos sitt styre, som var i vanrykte sedan årtionden. Hans land var en internationell paria, anklagad för attentat och stöd åt terrororganisationer.

Samtidigt fick Libyen bistånd av USA och Storbritannien i kontakten med FN:s atomenergiorgan IAEA, när förhandlingarna pågick om att skrota Tripolis kärnvapenprogram.

Dokumenten kastar ljus över förhållandet mellan Kussa själv och den brittiska regeringen och vad som hände vid hans avhopp till Storbritannien. När han överraskande anlände dit restes krav på att han skulle förhöras om libyska mord utomlands på regimikritiker och om mordet på polisen Yvonne Fletcher.

Kussa är också misstänkt för inblandning i vapensändningar till IRA i Nordirland.

Premiärminister David Cameron försäkrade allmänheten att libyern kunde åtalas. Men i stället lät premiärministern honom lämna landet. Nu tros Kussa befinna sig i något av länderna vid Persiska viken.

Nu visar de funna handlingarna på intima brittiska förhållanden med Kussa. Och hans medarbetare föreföll ha en hjärtlig relation till brittiskt underrättelsefolk.

I brev och fax står "hälsningar från MI6", "hälsningar från SIS". Där finns julhälsningar och en hög brittisk underrättelseman skriver "din vän".

Det finns också bisarra uppgifter om att den brittisk regeringen bett att förre premiärministern Tony Blair skulle få träffa Khaddafi i hans berömda tält. MI6 förklarade att premiärministerns kansli på 10 Downing Street var angeläget om att Blair skulle få "möta Ledaren i tältet — av det enkla faktum att journalister älskar det".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.