Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vatikanen: Charlie Hebdos illustration är ”förolämpande”

Foto: Jacques Demarthon / AFP

L'Osservatore Romano, Vatikanens officiella tidning, kritiserar franska satirtidningen Charlie Hebdos illustration på dess senaste förstasida, där Gud avbildats på språng med ett maskingevär över axeln. Teckningen är ”en förolämpning mot alla religioners troende”, enligt L'Osservatore Romano.

Texten intill teckningen på minnesnumrets förstasida lyder ”Mördaren är fortfarande på fri fot” (L´assassin court toujours), med andemeningen att ingenting har förändrats sedan terrordåden i Paris i januari förra året. Satirtidningen konstaterar att den överlevt morden på sina tecknare och den dödliga terror som följde, Charlie Hebdo ges alltjämt ut, redaktionen slår konsekvent mot tabun och måltavlan för satiren är nu som då de etablerade religionerna.

L'Osservatore Romano uppskattar inte denna ”kompromisslösa sekularism” och hävdar att den franska veckotidningen ännu en gång glömmer bort att alla religiösa ledare upprepade gånger under senare tid vänt sig emot våld som sker i religionens namn, rapporterar italienska tidningen La Stampa i sin engelskspråkiga edition. ”Att använda sig av Gud för att rättfärdiga hat innebär verklig hädelse”, har påven Franciskus gjort klart många gånger, enligt L'Osservatore Romano.

Bruno Forte, ärkebiskop och generalsekreterare för den katolska biskopssynoden, säger att illustrationen ”kränker känslorna hos alla människor, inte bara bland kristna, judar och muslimer. Dessutom är den sårande mot dem som trots att de inte är troende känner hur viktigt det är att respektera den religiösa medvetenheten och livsdimensionen.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.