Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vattentaget-har-rullat-in-i-torstigt-chennai/

Världen

Vattentåget har rullat in i törstigt Chennai

Slangar ansluts till tågvagnar lastade med vatten, i Chennai. Foto: Arun Sankar/AFP

50 tågvagnar lastade med 55 000 liter vatten vardera rullade på fredagen in i mångmiljonstaden Chennai. Men för Indiens sjätte största stad – som brottas med svår vattenbrist – är vätsketillskottet bara en droppe i havet.

TT Text

Fyra år av låg nederbörd har tillsammans med ohållbar exploatering fått vattenreservoarerna i niomiljonersstaden Chennai (tidigare Madras) att sina. Och tvingat politikerna till okonventionella åtgärder för att få bukt med bristen.

Edappadi K Palaniswami, chefsminister i delstaten Tamil Nadu där Chennai är huvudstad, vill enligt Times of India importera tio miljoner liter vatten per dag via järnvägstransporter. Och under fredagen rullade den första av en serie spårburna törstsläckare in på tågstationen Villivakkam.

Tågets 50 vagnar var lastade med 55.000 liter vatten vardera, totalt 2,5 miljoner liter, ungefär motsvarande mängden som ryms i en olympisk simbassäng. Men i vattenkrisens Chennai är det bildligt talat en droppe i havet.

Times of India uppger att stadens myndigheter för tillfället har kapacitet att leverera 525 miljoner liter per dag, 200 miljoner liter mindre än vad som behövs för att täcka befolkningens behov.

Läs också: 21 indiska storstäder kan stå utan grundvatten 2020