Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vattnet hotar nya storstäder

Staden Wehlen på Elbe är översvämmad.
Staden Wehlen på Elbe är översvämmad. Foto: Markus Schreiber

Vattenmassorna från Tjeckien är på väg norrut och hotar nu den tyska storstaden Dresden. Även Hamburg förbereder sig för översvämningar i helgen, och i Ungern har katastrofläge utlysts.

Även om det värsta regnandet nu avtagit i Centraleuropa rinner de vattenmassor vidare som redan fått stora floder att svämma över.

Elbe, som rinner från Sudeterna över Tjeckiens slättland, vidare åt nordväst och ut i Nordsjön, flyter relativt långsamt. Det högvatten som på måndagen nådde sin kulmen i Prag väntas natten till torsdagen kulminera i storstaden Dresden i sydöstra Tyskland.

Läs mer: Översvämningsfara över för Prag

Såväl där som i Meissen, som också genomflyts av Elbe, väntas vattennivåer fem meter över det normala.

På tisdagskvällen låg vattenytan på 7,78-metersnivån på en mätstolpe i centrala Dresden. Flera strandnära stadsdelar hade redan översvämmats och hundratals personer evakuerats.

Inrikesminstern i Sachsen säger sig tro att niometersnivån nås innan det sjunker undan.

Andra myndighetsföreträdare har sagt att de större floderna i delstaten – förutom Elbe även Saale och Mulde – kan komma att nå högre nivåer än under det katastrofala översvämningsåret 2002.

I fyra tyska delstater har 4.000 soldater kommenderats ut för att bland annat arbeta med att förstärka vallar.

Framåt helgen är det Tysklands rikaste stad Hamburg som hotas av vattnet. I den lågt liggande staden Lauenburg fem mil öster därom förbereder man sig på onsdagen på ett väntat rekordhögt vattenstånd med att bygga vallar. Mer än 50.000 säckar ska fyllas med sand de närmaste dagarna.

En annan av de svällande centraleuropeiska floderna, Donau, rinner relativt snabbt. På tisdagen uppmättes i Passau på gränsen mellan Tyskland och Österrike det högsta vattenståndet där sedan 1501.

Läs mer: Översvämningarna förvärras i Tyskland

I Ungern har nu myndigheterna utfärdat katastrofläge, och redan på torsdagen väntas vattenflödet kulminera i huvudstaden Budapest.

Också Slovakiens huvudstad Bratislava, som kommer att nås av vattnet något tidigare, är i beredskapsläge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.