Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 04:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vd-till-svt-iran-slapper-svenskagda-stena-impero/

Världen

Iran: Svenskägda Stena Impero släpps inom kort

Rederiet Stena Bulk meddelade på söndagen att fartyget Stena Impero, som Iran beslagtog för två månader sedan, ska släppas inom kort, enligt SVT Nyheter

Senare under dagen bekräftade också iranska marinen uppgifterna.

Ännu sent på söndagskvällen fanns ingen definitiv tidsram för när fartyget släpps.

Rederiets vd Erik Hånell sade strax efter lunch på söndagen att det politiska beslutet är taget om att fartyget ska släppas. 

– Vi hoppas kunna komma iväg inom några timmar, men vi vill inte ta ut något i förskott. Vi vill se att fartyget seglar ut från iranskt territorialvatten, sade vd Erik Hånell till SVT Nyheter.

Senare under söndagen bekräftade också den iranska marinen att fartyget kommer att släppas inom kort, rapporterar Reuters. Sent på söndagskvällen fanns fortfarande ingen definitiv tidsram för när fartyget ska släppas. 

Brittiskflaggade Stena Impero beslagtogs den 19 juli med 23 besättningsmän ombord och fördes till hamnstaden Bandar Abbas. Männen är medborgare i Ryssland, Indien, Lettland och Filippinerna vars respektive utrikesdepartement varit i regelbunden kontakt med Iran om en lösning – även svenska UD har varit engagerat.

Hånells besked är att de 16 besättningsmän som är kvar ombord mått bra under omständigheterna och att de haft tillåtelse att emellanåt höra av sig till anhöriga. De diplomatiska förhandlingarna ledde till att sju ur besättningen släpptes fria den 4 september.

Bakgrunden till den spända situationen i Persiska viken går tillbaka till den 5 maj då USA skickade militär förstärkning till området och tre dagar senare lämnade Iranavtalet. Efter en period av attacker mot fraktfartyg från olika håll beslagtog Storbritannien den iranska oljetanker Grace I och förde den till Gibraltar för att den misstänktes föra olja till Syrien i strid mot EU:s sanktioner – den 18 augusti släpptes fartyget.

Till DN säger svenska UD på söndagskvällen att besked kring Stena Imperos frisläppande kommer på måndagen.