Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vem gömde fyra miljoner på flaket?

Det inplastade paketet visade sig innehålla fyra miljoner kronor i sydafrikanska rand.
Det inplastade paketet visade sig innehålla fyra miljoner kronor i sydafrikanska rand. Foto: Alamy

Fyra miljoner kronor gömda på ett lastbilsflak saknar fortfarande sina ägare. Och nu verkar det vara för sent att få dem tillbaka.

Pengarna har legat hos den sydafrikanska polisen efter det att en patrull stoppat en pickup med två personer nära Beaufort West i juni förra året. När polispatrullen undersökte fordonet hittade de ett inplastat paket med sedlar gömt i ett lönnfack på flaket.

När det öppnades visade det sig innehålla fyra miljoner kronor i sydafrikanska rand.

Föraren och hans passagerare såg ut som frågetecken och sa till poliserna att de inte hade en aning vem som ägde paketet med pengarna. Allt de hade fått veta var att bilen skulle köras från Johannesburg till Kapstaden, skriver den sydafrikanska nyhetssajten Iol som citerar Weekend Argus.

Var i Kapstaden de skulle lämna av sin värdefulla last visste de heller inte utan hade väntat på att få ytterligare anvisningar via telefon när poliserna stoppade dem då de var på väg längs väg N1.

Polisen misstänker att pengarna är kopplade till den organiserade brottsligheten och begärde att en domstol skulle förverka dem och lämna de fyra miljonerna till staten. Vilket domaren också gick med på.

Den lilla lastbilen var registrerad i falskt namn och ingen ägare till pengarna har kunnat spåras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.