Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/venezuelanska-politiker-soker-skydd-pa-ambassader/

Världen

Venezuelanska politiker söker skydd på ambassader

Edgar Zambrano, Guaidós andreman, hålls i fängelset Helicoide i Caracas. Foto: Fernando Llano/AP

Tre venezuelanska parlamentsledamöter har sökt skydd på utländska ambassader i Caracas, efter att de fråntagits åtalsimmunitet.

Oppositionsledaren Juan Guaidó kallar regimens agerande för en statskupp och uppmanar till fortsatta protester mot president Nicolás Maduro.

Rätta artikel

”Jag tackar Italien för välkomnandet”, skriver Americo De Grazia på Twitter. Han och Marianella Magallanes är på Italiens ambassad efter att de tidigare i veckan fråntagits sin åtalsimmunitet och riskerar att ställas inför rätta efter att ha stött förra veckans försök att avsätta president Nicolás Maduro.

https://twitter.com/AmericoDeGrazia/status/1126587819684782080

Oppositionspolitikern Richard Blanco har sökt skydd på Argentinas ambassad.

Juan Guaidó höll på torsdagskvällen en presskonferens där han anklagade Maduros regim för att söndra parlamentet då totalt tio oppositionella politiker har fråntagits åtalsimmuniteten. Guaidós andreman, Edgar Zambrano, greps dessutom i onsdags av landets säkerhetstjänst.

– Om vi ska tala om en statskupp i Venezuela, här är den, nedmonteringen av det nationella parlamentet.

Guadió själv blev fråntagen sin parlamentariska åtalsimmunitet i april.

– Vi kommer inte att sluta, vi kommer att stanna kvar på gatorna. Den här är en situation som kommer att sluta med Venezuelas frihet, säger Juan Guaidó.

Onsdagens gripande av Edgar Zambrano skedde under dramatiska former när han lämnade ett partihögkvarter efter ett möte. När poliser i skidmasker omringade Zambranos bil vägrade han att gå ur och låste dörrarna. Till slut kom ett bärgningsfordon och hämtade bilen för att föra den till säkerhetstjänstens ökända fängelseanläggning.

”Det här är en attack på landets demokratiskt valda lagstiftande organs oberoende och det är en del av Maduro-regimens fortsatta försök att kuva oliktänkande och det fria ordet i Venezuela”, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

Även Mexiko, som hittills har gett Maduros presidentskap sitt stöd, har uttryck oro över hur Zambrano har behandlats.