Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/venezuelas-flygvapenchef-stodjer-guaido/

VÄRLDEN

General i Venezuela stödjer Guaidó

Bild 1 av 2 Juan Guaidó i möte med pressen utanför sitt hus.
Foto: Federico Parra/AFP
Bild 2 av 2
Foto: HO

En flygvapengeneral i Venezuela erkänner oppositionsledaren Juan Guaidó som utnämnt sig själv till interrimspresident. Befälhavaren uppmanar andra militärer att desertera.

Även USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton tycker att fler ska följa flyggeneralens exempel.

General Francisco Yanez, chef för flygvapnets strategiplaner, blev på lördagen den första högt uppsatta militären i Venezuela att erkänna Guaidó och överge Maduros ”diktatoriska” ledarstil. På sociala medier cirkulerar ett närmare två minuter långt klipp där han uppmanar andra militärer att också desertera.

”Övergången till demokrati är nära förestående”, säger han bland annat och påstår att 90 procent av försvarsmakten egentligen ”är emot diktatorn och för det venezuelanska folket”. När nyhetsbyrån AP kom i kontakt med Yanez var det på ett colombianskt telefonnummer.

Flygvapnet listar Yanez fortfarande som den chef han varit, men på dess Twitterkonto kallar man honom ”förrädare”. Man anklagar honom för att svika Hugo Chávez arv och för att vika sig för imperialisters ambitioner.

https://twitter.com/AviacionFANB/status/1091695623290654720

Venezuelas militärattaché i USA, general Jose Luis Silva Silva, meddelade förra veckan att också han ställer sig bakom Guaidó – repliken blev även då ett porträtt med ordet ”förrädare” på – men Yanez är den första aktiva generalen att öppet överge Maduro. Venezuelas oppositionsstyrda nationalförsamling förbereder en amnesti för alla militärer som lämnar Maduro.

Guaidó har fått USA:s och för andra västländers stöd, medan länder som Ryssland, Kuba och Turkiet står stadigt på Maduros sida. Kina har formellt inte tagit lika tydlig ställning och landets stöd skulle betyda mycket för Guaidó som därför, i en kommentar till South China Morning Post, lockade med ömsesidigt fördelaktigt samarbete, samt att de nyligen utökade avtalen ska få vara kvar.

Bilder visade på lördagskvällen, svensk tid, hur stora folkmassor trogna oppositionen strömmade in mot huvudstaden, rapporterar TT. Vid denna upplagas pressläggning hade inga våldsamheter ännu rapporterats.

Demonstranterna, flera draperade i den venezuelanska flaggan, kräver nyval i landet, för att bli av med Maduro. Guaidó har manat till protester över hela landet. Även Maduros anhängare väntades demonstrera.

På lördagskvällen skrev Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton att USA uppmanar alla militärer i Venezuela att följa General Yánez exempel. Han skriver också att militärerna bör skydda de fredliga demonstranterna.

https://twitter.com/AmbJohnBolton/status/1091778536032096257

Ämnen i artikeln

Venezuela
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt