Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/venezuelas-vice-talman-gripen-av-sakerhetspolis/

Världen

Venezuelas vice talman gripen av säkerhetspolis

Protester utanför oppositionens högkvarter i Caracas, Venezuela. Foto: Rodrigo Abd/AP

En av den venezuelanska oppositionsledaren Juan Guaidós närmaste allierade, parlamentets vice talman Édgar Zambrano, greps på onsdagskvällen av säkerhetspolis. USA kräver att Zambrano släpps fri.

Rätta artikel

I förra veckan beslutade Venezuelas konstituerande nationalförsamling, ett slags parallellt parlament som kontrolleras av president Nicolás Maduro, att Édgar Zambrano och flera andra ledamöter av det formella parlamentet skulle berövas sin parlamentariska immunitet för att kunna ställas inför rätta. Zambrano är vice talman.

Vid 18.30-tiden på onsdagen lokal tid stoppades Édgar Zambrano och hans sällskap i sin bil av säkerhetstjänsten Sebin. De vägrades gå ur. Därefter släpades de med hjälp av ett bärgningsfordon till Sebins högkvarter, skriver Zambrano själv på Twitter.

https://twitter.com/edgarzambranoad/status/1126264805025882112

Händelsen bekräftades senare av ordföranden för den konstituerande nationalförsamlingen Diosdado Cabello, som samtidigt pekade ut ytterligare tre parlamentariker som skyldiga till att ha stött förra veckans ”kuppförsök”, skriver El País.

USA:s ambassad kräver att Zambrano släpps fri och säger att om så inte sker kommer det att ”få konsekvenser”.

Juan Guaidó är talman i det formella parlamentet, där oppositionen har majoritet. Guaidó har själv utropat sig till interimspresident i Venezuela eftersom han menar att Maduro valts på illegitim grund. Som sådan har Guaidó också erkänts av ett femtiotal stater, bland andra USA och EU-länderna.

Läs mer: Guaidó manar till fredlig protest i Venezuela  

I Förra veckan försökte Guaidó ta över makten i samband med en massmanifestation mot regimen och en planerad manöver han kallade ”operation frihet”. Guaidó visade att han hade delar av militären med sig. Under ett tal vid en flygbas hade han sällskap av några officerare som bytt sida. Senare fritog några av dessa militärer en annan oppositionell, Leopoldo López, ur dennes husarrest. López är Guaidós förebild och mentor.

Men den överväldigande majoriteten av militären bytte inte sida. President Maduro förklarade senare att det han betecknade som ett kuppförsök hade misslyckats.

Zambrano och andra parlamentsledamöter har blivit av med sin parlamentariska immunitet för att ha stött detta försök till maktövertagande.

Juan Guaidó medgav några dagar efter det misslyckade regimskiftet att han missbedömt militärens stöd. Han hade räknat med massavhopp.

Det finns olika uppgifter i svang om varför Guaidó valde att så oförväget gå ut och hävda att maktskiftet var nära.

Det ska ha funnits en hemlig uppgörelse mellan oppositionen och viktiga delar av regimen om en oblodig maktövergång. Men att Leopoldo López hämtades ur sin husarrest kan ha varit det som omintetgjorde planen, skriver Bloomberg i en analys.

Guaidó räknade sannolikt med att fritagningen av López, hans förebild och mentor, skulle ses som ett bevis för att maktskiftet verkligen rullade på med kraft. Men aktionen ingick inte i den hemliga planen, och enligt analysen drog sig flera centrala Maduroaktörer ur när de såg att López, som de inte litar på, var fri.

Michael Winiarski: Rivaliserande stormakter avgör Venezuelas öde 

Martin Liby Troein: Så kan Venezuela bli en demokrati igen