Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 22:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vetolanderna-bryter-mot-fn-stadgan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Vetoländerna bryter mot FN-stadgan”

Hans Corell på fjorålrets rikskonferens Folk och Försvar.
Hans Corell på fjorålrets rikskonferens Folk och Försvar. Foto: Ulf Palm/Scanpix

FN:s tidigare rättschef Hans Corell anser att det är en ”katastrof” att säkerhetsrådet än en gång inte kunde komma överens i Syrienfrågan. FN-organet fungerar inte som det ska, säger han.

– Hela idén med FN är ju att man ska kväva konflikter av det slag vi har i Syrien i sin linda. Om säkerhetsrådet kan komma överens om att ingripa i situationer som dessa, så skickar det en oerhört kraftfull signal till världens krigsherrar och diktatorer: ”Fortsätter jag med det här så kommer de efter mig”. Men de räknar kallt med att rådet inte gör det.

Stormakterna ser i stället tyvärr ofta till sina egna, snävt nationella intressen, anser han.

– Nu var det Ryssland och Kina som föll ur ramen. Vid angreppet på Irak 2003 var det USA och Storbritannien som bröt mot FN-stadgan.

Säkerhetsrådet – med bland andra fem permanenta medlemmar som har vetorätt – fungerar helt enkelt inte som det ska, anser Corell. Han vill dock inte gå så långt som att rådet har spelat ut sin roll. Men han saknar statsmannaskap.

– Det är skrämmande att dessa fem medlemmar, med hela historien efter andra världskriget till sitt förfogande, inte inser att de har nyckeln till fred och säkerhet i världen. Det ögonblick de själva bryter mot FN-stadgan underminerar de ju hela FN-systemet, och då är vi tillbaka där vi befann oss före första och andra världskriget

Kemvapenexperten Åke Sellström, som leder en grupp på FN-uppdrag I Syrien, sade i onsdags att hans grupp har rätt att utföra inspektioner om FN:s generalsekreterare så beslutar på begäran av en medlemsstat i FN. Nu hamnade frågan i stället i säkerhetsrådet där Ryssland och Kina motsatte sig en inspektion.

På torsdagen meddelade Sellström att han inte längre kan uttala sig. Även om det formellt inte krävs något beslut av rådet anser FN:s förre rättschef Hans Corell att inspektörernas mandat bör backas upp av rådet i detta läge.

– Att skicka in inspektörer i ett sådant här territorium utan uppbackning av säkerhetsrådet är väldigt riskfyllt. Det är klart att det aldrig är riskfritt men man får aldrig fatta beslut som innebär att man utsätter personer som ska utföra uppgifter av detta slag för onödiga risker, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.