Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Vi har inte råd att vara politiskt korrekta”

01:17. ”U-S-A, U-S-A”. Det skanderade Donald Trump efter att han officiellt tackat ja till att bli republikanernas presidentkandidat. I ett tal på partiets konvent lovade Trump att återställa lag och ordning, samtidigt som han på nytt attackerade Hillary Clinton.

När Donald Trump gjorde sitt första framträdande som nominerad presidentkandidat var det med ett starkt nationalistiskt tal som tecknade en mörk bild av världen, där Trump sade sig vara den enda som kan rädda USA.

Cleveland. Rött – vitt – blått. Flaggor, flaggor, flaggor – musik, konfetti, popcorn, vrål, jubelrop och 125.000 ballonger avslutade det republikanska konventet inne på den extremt välbevakade arenan i Cleveland.

– Historien iakttar oss nu. Den väntar för att se om vi kommer att resa oss, och om vi vill hela världen att USA fortfarande är fritt och självständigt och starkt, sa Donald Trump när han som sista talare äntligen fick äntra scenen – han hade haft svårt att hålla sig ifrån den ända sedan i måndags och synts i lokalen varje dag (om än på tisdagen endast på de enorma bildskärmarna).

– Vi har inte råd att vara politiskt korrekta – vi kommer att erbjuda er sanning, sa Trump, inte det politiskt korrekta. Och publiken tjöt.

Iklädd svart kostym och röd slips tecknade Donald Trump i sitt tal – med allvarlig min och ett pekfinger som pekade upp och ned – en mycket mörk bild av situationen för USA – med hot från terrorism och islamism, kriminalitet, våld och förnedring – ett läge så bekymmersamt att endast en enda person kan rädda nationen och återupprätta lag och ordning – Trump.

– Vårt konvent inträffar i en stund av kris för vår nation. Attackerna på vår polis, och terrorismen i våra städer hotar själva vår livsstil. Ingen politiker som inte inser denna fara är redo att leda vårt land.

– Den kriminalitet och det våld som påverkar vår nation kommer att upphöra – med start den 20 januari 2017 kommer tryggheten att vara återupprättad.

– Min motståndare ber sina supportrar att avge ett löfte som lyder: "Jag är med henne". Jag har valt ett annat löfte. Mitt löfte lyder: "Jag är med er – det amerikanska folket". JAG ÄR ER RÖST.

Till skillnad mot de flesta av Donald Trumps spontant hållna tal var detta ett noga förberett framträdande, som också hade läckt i förväg till medierna. Kampanjen hade också i förväg flaggat för att tillfället var sådant, och mångmiljonpubliken sådan, att det krävdes något mer förberett. Trump undvek också svordomar och de allra hårdaste formuleringarna, och nöjde sig med att beskriva Hillary Clinton som "korrumperad".

– (Invandrare) släpps i dag i tiotusental in i våra samhällen utan hänsyn till vilken inverkan det har på vår säkerhet eller våra resurser. ... Hillary Clinton förespråkar massamnesti, massinvandring och masslaglöshet. Hennes förslag kommer att få skolor och sjukhus att svämma över, ta bort än fler jobb och sänka löner, och göra det ännu svårare för nyanlända att fly från fattigdom.

Han upprepade löftet om att bygga muren mot Mexiko – till publikens: Build the wall! Build the wall! – och sa att endast de som stöder amerikanska värderingar och älskar dess folk ska få komma in, och höll en stark nationalistisk ton.

– Den största skillnaden mellan vår plan och våra motståndares är att vår plan sätter USA främst igen. Amerikanism, inte globalisering, kommer att bli vårt credo. Så länge vi leds av politiker som inte sätter Amerika främst kan vi vara säkra på att andra länder inte kommer att behandla USA med respekt. Det kommer att förändras 2017.

– Jag har gett mig in i den politiska arenan så att makthavarande inte längre kan slå mot de som inte kan försvara sig. Ingen känner systemet bättre än jag – och därför är jag den enda som kan laga det.

Med honom i Vita huset, sa Trump, kommer skatterna att sänkas, jobben att flöda och infrastrukturen återupprättas. Regelverk ska bantas och tillväxten kommer att rusa under de kommande fyrtio åren. Internationella handelsavtal ska sägas upp.

Talet flirtade också med väljargrupper bland vapenälskare, minoriteter, vilsna Bernie Sanderssupportrar och den kristna högern.

Detta extremt nationalistiska tal och den skrämmande världsbild som tecknades av Trump och han talskrivare bekräftades av publiken med bifall, slagord och taktfasta rop: – Trump! Trump! Trump! – USA! USA! USA! – Bura in henne! Lock her up! – Bygg muren! Bygg muren!

Men långt ifrån alla i publiken deltog i de grövsta slagorden. Bland tidigare talare under kvällen fanns andra som också lade vikt vid lag, ordning och muren mot Mexiko – som Arizonasheriffen Joe Arpaio, välkänd för sin hårda attityd mot invandrare och kriminella. Där fanns också de som hade en mindre hotfulla budskap, och flera miljardärer, bland dem Jerry Falwell, rektor för Liberty University, ett konservativt, kristet lärosäte (där Ted Cruz för övrigt för drygt ett år sedan lanserade sin kampanj), finansmannen Tom Barrack – och Peter Thiel, affärsman i Silicon Valley och öppet homosexuell.

– När jag växte upp handlade den stora debatten om hur man skulle slå Sovjetunionen. Nu blir vi tillsagda att den stora debatten handlar om vilken toalett man kan använda, sa Thiel med hänvisning till en kontroversiell lagstiftning i bland annat North Carolina där transpersoner ålagts att besöka de offentliga toaletter för det kön de fötts som, av rädsla för att övergrepp ska drabba barn.

– Det är en distraktion från våra verkliga problem! Självklart har alla amerikaner en identitet. Jag är stolt över att vara gay! Jag är stolt över att vara republikan. Men mest av allt är jag stolt över att vara amerikan, sa Thiel och fick delade reaktioner i salongen – medan många hurrade satt andra och stirrade sint framför sig. Talade gjorde också Reince Priebus, ordförande i partiets nationella kommitté, som ihop med Trumpkampanjen arrangerade konventet. Priebus har efter inledande tvekan ställt sig bakom Trump och har under de senaste veckorna lagt allt krut på att ena partiet och släta över Trumpkampanjens tabbar.

Nu sa Priebus: – Donald Trump är den som ska se till att familjerna har så att det räcker för att köpa bensin, betala sitt bolån, köpa kläder och skolböcker till barnen.

I och med torsdagen avslutas ett konvent där Donald Trump nominerats som kandidat för Republikanerna, men som trots kvällens samstämmighet inte alls har gått i enighetens tecken utan tvärtom gjort frustrationen inom partiet tydlig. På måndagen slogs motståndet mot Trump ned först efter högljutt bråk mellan delegaterna på golvet. Det tal som Melania Trump höll den kvällen fick visserligen beröm – i ett par timmar, tills avslöjandena om plagiat tog över och uppehöll medierna och den förbluffande handfallna Trumpkampanjen – i över ett dygn.

På onsdagen, som skulle ha varit vice president Mike Pence stora dag, stals uppmärksamheten av Ted Cruz.

– Låt mig säga såhär, sa en republikan på arenan, han var inte mitt första val, och en del av vad han säger oroar mig. Men jag är republikan och jag har förtroende för flera av dem som Trump har knutit till sig. Huruvida turbulensen på konventet har någon betydelse för den fortsatta kampanjen är dock inte alls lika säkert. De delegater och aktiva republikaner som är här är inte representativa för USA, lika lite som de republikaner som vägrade komma hit är det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.