Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Vi lever redan nu i en post-Putinperiod”

Putin på Gaz-fabriken.
Putin på Gaz-fabriken. Other: Michail Klimentjev/AFP

Att Vladimir Putin ställer upp i ryska presidentvalet den 18 mars hade alla i Moskva förväntat sig. Men hans framträdande på bilfabriken Gaz i Nizjnij Novgorod väcker frågor. Den före detta Kreml-insidern Glev Pavlovskij misstänker att Putin för säkerhets skull gick ut med beskedet i förtid.

– Putin hade antagligen tänkte vänta lite till. Men han blev orolig eftersom det började se ut som att valkampanjen pågick utan honom. Det började bli farligt. Så därför fick apparaten kring honom tydligen bråttom, säger analytikern Gleb Pavlovskij till den oberoende tv-kanalen Dozjd.

Pavlovskij, som leder tankesmedjan Fonden för effektiv politik i Moskva, var tidigare en av Kremls spinndoktorer men fick sparken då han stödde Medvedev mot Putin år 2011. Han anser inte att Putins framträdande på bilfabriken Gaz i Nizjnij Novogorod var lyckat.

– Det var ett framträdande utan känsla. Man kunde se att det var tråkigt även för honom själv - det är ju fjärde gången han upprepar den här charaden. Ryssland är redan i ett post-Putinstadium och följer inte speciellt mycket med vad kretsen kring Putin sysslar med, säger Pavlovskij till Dozjd. 

Läs mer: Anna-Lena Laurén: Putin kommer att vinna – men något äkta val blir det inte

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har sedan början av året turnerat kring hela Ryssland, hållit valmöten och öppnat staber. Nyligen meddelade tv-journalisten Ksenija Sobtjak att hon också ställer upp i valet och har i likhet med Navalnyj börjat resa omkring i Ryssland och träffa väljare.

– Valkampanjen har pågått i snart ett år och de hetaste diskussionsämnena handlar inte om Kreml eller Putin. Utan om Navalnyj, om rivningsvågen i Moskva, om Ksenija Sobtjak. Putin är inte där. Han har blivit ett emblem. Omvärlden ser Rysslands som Putins Ryssland men vi som bor och lever här befinner oss redan i post-Putineran, anser Gleb Pavlovskij.

Vladimir Putin tillsammans med unga volontärer i onsdags.
Vladimir Putin tillsammans med unga volontärer i onsdags. Foto: Kirill Kudrjaavtsev/AFP

Samma dag som Putin meddelade att han ställer upp i valet höll han en träff med unga volontärer. Enligt den oberoende tidningen RBK:s källor i Kreml kommer Putins kampanj att kretsa kring två frågor: ungdomen och demografin. Sedan den stora demonstrationen som ordnades av Navalnyj i Moskva den 26 mars - där många skolelever och unga deltog - har  Putin hållit påfallande många möten med skolelever och studerande.

Aleksej Navalynj, som inte tillåts ställa upp i valet på grund av en förskingringsdom (som Europarådet har ogiltigförklarat) skriver på sin blogg att Putins framträdande får honom att må illa.

– Kreml har krattat manegen för Putin hur länge som helst. Nu frågar han fabriksarbetarna om de stöder honom i fall han ställer upp. Det är komedi, skriver Navalnyj.

Ksenija Sobtjak, som ställer upp för partiet Medborgarinitiativet, säger att Putins framträdande är lögnaktigt.

– Allt har ju varit förberett sedan lång tid tillbaka. Vem tvivlar på det? Och eftersom systemet jobbar för Putin kommer han högst antagligen att vinna det här valet, sade Sobtjak när hon öppnade sitt valkontor i Nizjnij Novogorod, där hon råkade befinna sig samtidigt med Putin.

Ryssland håller preliminärt presidentval den 18 mars 2018. Duman kommer att bekräfta datumet före årsskiftet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.