Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vi-litar-pa-senaten-slutanforanden-i-riksrattsprocessen/

Världen

”Vi litar på senaten” – slutanföranden i riksrättsprocessen

Då båda sidorna i den historiska rikrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump höll sina slutanföranden i senaten på måndagen.

TT Text

– Presidenten har inte gjort något fel, sade Pat Cipollone, som leder försvarssidan, till de 100 senatorer som ska avgöra Trumps öde i en omröstning på onsdag.

Cipollone avfärdade Demokraternas riksrättsprocess mot Trump som ”helt och hållet politisk och partipolitisk”.

– Vi litar på senaten.

Tidigare argumenterade Demokraterna för att presidenten måste fällas.

– Er plikt kräver att ni fäller president Trump, sade Jason Crow , kongressledamot som representerar Colorado.

– Hur många osanningar ska man tåla? När blir det en för mycket, frågade han senatorerna.

Riksrättsomröstningen kommer att äga rum klockan 16 på onsdag lokal tid (klockan 22 svensk tid). I senaten har Republikanerna en majoritet med 53 platser medan Demokraterna har 47. För att fälla presidenten – och därmed avsätta honom från ämbetet – krävs två tredjedelars majoritet, eller 67 senatsröster.

Demokraternas anklagelser mot Trump går i korthet ut på att han fryst militärt bistånd till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot sonen till demokraten Joe Biden, en potentiell rival i höstens presidentval.