Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vi måste ta bättre hand om vår planet

Två unga pojkar är ute på jakt i Shishmaref, Alaska.
Två unga pojkar är ute på jakt i Shishmaref, Alaska. Other: Evelyn Hockstein

Invånarna i byn i Alaska lever i frontlinjen för klimatförändringarna.

Detta är ingen framtidsfråga. Det händer nu”, säger Arktisforskaren Michael Sfraga i Sanna Björlings reportage.

Klimatförändringarna händer nu. Och det handlar om människor, inte om isbjörnar. De som drabbas först är de fattigaste, de redan utsatta, och de som lever närmast naturen.

Den lilla byn i Alaska ligger vid fronten, där klimatförändringarna är som tydligast, precis som invånarna på Fiji eller vid kusterna i Bangladesh, som alla drabbas hårt av ändrat väder och stigande hav.

Men vi kommer alla att påverkas. I ett varmare klimat krymper områdena där människor kan leva, samtidigt som vi blir fler. Vi kommer att se fler flyttade städer, värre regnoväder, fler flyktingkatastrofer och längre dödliga värmeböljor.

I dag upplever runt en tredjedel av världens befolkning värmeböljor minst tre veckor om året med så höga temperaturer att de riskerar att dö, enligt en studie i tidskriften Nature Climate Change i veckan. Om våra utsläpp av växthusgaser inte minskar drastiskt kan det gälla nästan tre fjärdedelar av mänskligheten vid slutet av seklet.

London, New York, Paris, Moskva, Chicago, Tokyo, Sydney och många andra städer har redan råkat ut för sådan dödlig värme, och vid nästa sekelskifte kan den vara hela sommaren i tropikerna.

Och utsläppen fortsätter, och världens medeltemperatur stiger.

Årets fem första månader var de näst varmaste någonsin sedan mätningarna började, enligt Nasa och Meteorologiska världsorganisationen WMO. Bara förra året var varmare, och då drevs temperaturerna upp ytterligare av väderfenomenet El Niño. Nu är El Niño över, men världens medeltemperatur är ändå extrem.

Om vi ska hitta en annan intelligent civilisation i rymden måste vi leta efter planeter som är väl omhändertagna, säger astronomen Jill Tarter i en intervju på ett annat ställe i tidningen.

För att överleva som mänsklighet måste vi ta bättre hand om vår planet.

Den kommer att överleva utan oss. Men vi kan ännu inte överleva utan den. Vi har ingen annan att flytta till.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.