Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 14:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/video-som-hyllar-militarkuppen-spreds-av-bolsonaro/

Världen

Video som hyllar militärkuppen spreds av Bolsonaro

Manifestation i Sao Paulo på årsdagen av militärkuppen. Foto: Nelson Almeida/AFP

Samtidigt som tusentals personer på 55-årsdagen av militärkuppen i Brasilien visade sin avsky för diktaturens övergrepp sändes en video ut från presidentpalatset som hävdar att det inte alls var en kupp, utan att armén räddade Brasilien.

Rätta artikel

Militärkuppen 1964 har beskrivits som ett mörkt kapitel i Brasiliens historia, men under den högernationalistiska presidenten Bolsonaro görs nu försök att i stället beskriva händelsen som en hjälteinsats av armén för att rädda landet från kaos.

I ett videoklipp som sänts ut från presidentpalatset talar en oidentifierad man om hur Brasilien vid tidpunkten för kuppen plågades av rädsla och hot, framprovocerade av kommunismen, och att ”tidningar, radio, tv och framför allt folket på gatan” vädjade till armén att ingripa.

Den knappt två minuter långa videon avslutas med en bild av den brasilianska flaggan bakom datumet 31 mars samt en röst som säger: ”Armén vill inte ha några hyllningar, armén har bara gjort sin plikt”.

President Jair Bolsonaros kansli har bekräftat att filmklippet lades ut i sociala medier på ett av presidentadministrationens konton men förnekar att det är regeringen som producerat det.

Presidentens son Eduardo Bolsonaro, som är kongressledamot, har lagt ut klippet i sitt Twitterflöde.

Tusentals människor manifesterade på söndagen, årsdagen av kuppen, i flera städer sin avsky för militärdiktaturens övergrepp, bland annat i Rio de Janeiro, São Paulo, Brasilia, Belo Horizonte, Porto Alegre och Belém.

Några mindre manifestationer till stöd för militären förekom också, bland annat i Belo Horizonte.

Bolsonaro, som själv har ett förflutet som yrkesmilitär, har tidigare hyllat militärdiktaturen som en ”fantastisk period”.

Presidenten har fått hårt kritik för att ha instruerat de väpnade styrkorna att uppmärksamma årsdagen. Han ville att söndagen skulle bli en dag av nationellt firande, men en domstol satte i fredags stopp för planerna med hänvisning till konstitutionen. Inom armén har kuppen dock redan firats under veckan som gick.

Sedan president João Goulart störtats av armén 1964 var Brasilien en militärdiktatur i 21 år. Under den tiden rådde undantagstillstånd och inga fria val hölls.

Enligt en tidigare sanningskommission dödades minst 434 människor av militärregimen.