Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vietnam-kraver-samarbete-for-att-stoppa-manniskosmuggling/

Världen

Vietnam kräver samarbete för att stoppa människosmuggling

39 döda människor hittades i lastbilen. Foto: Ben Stansall/AFP

Vietnam uppmanar världens länder att trappa upp samarbetet mot människosmuggling. Brittisk polis gör bedömningen att alla 39 migranter som hittades döda i en lastbilscontainer utanför London förra veckan kommer från Vietnam.  

– Vi hoppas att britterna snart blir klara med utredningen så att den ansvariga för tragedin kan ställas inför rätta och få sina straff, sa en talesperson för utrikesdepartementet i Vietnam på lördagen. 

Essexpolisen samarbetar med kollegor i Vietnam och har direktkontakt med flera familjer. På fredagskvällen skrev polisen i ett pressmeddelande att man sannolikt hittat anhöriga till några av offren i lastbilen.

I Vietnamn har premiärminister Nguyen Xuan Phuc beordrat en utredning om människosmuggling med kopplingar till landet.  Så här långt har två personer gripits i Ha Tinh-provinsen och flera andra har förhörts. rapporterar BBC. De gripna misstänks ingå i ett av de nätverk som erbjuder riskfyllda resor till Europa via rutter som ofta går genom Ryssland.

Migranterna hittades döda i ett kylutrymme i en lastbilscontainer den 23 oktober. Containern hade kommit med båt från Belgien och hämtats upp av en lastbil i hamnen i Purfleet. Polisen kallades till ett industriområde i Grays utanför London, där lastbilen stod parkerad tidigt på morgonen i onsdags förra veckan. 

Flera europeiska länder är inblandade i den omfattande polisutredningen. Enligt polisen fanns det ”mycket, mycket få” identitetshandlingar i lastbilen och identifieringsarbetet kommer att ta lång tid. 

Lastbilens förare, en 35-årig man från Nordirland, har häktats för misstankar om dråp, människosmuggling och penningtvätt. Enligt åklagaren är mannen en del av ett globalt nätverk av människosmugglare som för migranter till Storbritannien.

Ytterligare en man, en 23-åring från Nordirland, har delgivits misstanke om dråp och misshandel. Polisen har efterlyst två bröder från Nordirland, 34 och 40 år gamla, som är av ”avgörande betydelse för utredningen.

Läs mer: De sökte en bättre framtid i Europa - i stället sörjer familjerna deras öde