Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vietnam: Människor uppmanas att sluta äta hundar

Hundar i Vietnam på väg till slakt.
Hundar i Vietnam på väg till slakt. Foto: Hoang Dinh Nam/AFP

Sluta ät hund och katt – annars kommer inte omvärlden att betrakta vår huvudstad som en modern storstad.

Den uppmaningen kommer från de vietnamesiska myndigheterna och riktar sig till befolkningen i det egna landet.

Att äta hund- och kattkött är en vietnamesisk tradition som har börjat betraktas som problematisk, sett ur turistindustrins perspektiv.

Nu har myndigheterna uppmanat invånarna i Hanoi att sluta äta hundkött – för att man vill ”bevara stadens rykte om att vara modern och civiliserad”, rapporterar bland andra Franceinfo.

”Handeln med hundkött, själva slakten av hundarna och själva konsumtionen av köttet har väckt negativa reaktioner bland så väl utländska turister som utflyttade Hanoibor som återvänt”, skriver myndigheterna i en presskommuniké som publicerades i måndags.

Målet att få människor att sluta äta hundkött finns redan inskrivet i ett nationellt program för att fram till 2021 lyckas utrota rabies i landet, noterar nyhetsbyrån AP. Under 2018 har hittills tre personer dött på grund av rabies, och ytterligare två har smittats enligt officiella siffror.

Stekt, kokt eller ångkokt – hundkött säljs på marknaderna och i livsmedelbutikerna i Hanoi. Traditionellt intas köttet tillsammans med risvin eller öl. I Taiwan förbjöds hundkött som livsmedel 2017 efter att djurrättsaktivister drivit en kampanj för ett förbud.

Uppmaningen i Hanoi gäller även kattkött, något som är mindre vanligt i städerna, men som fortfarande äts på landsbygden.

Enligt brittiska Itv News finns det 493.00 hundar och katter i Hanoi. Av dem ska 10 procent vara uppfödda för att ätas. Hundkött betraktas också av många vietnameser som en delikatess.

Vietnam ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos och Kambodja. Huvudstaden Hanoi är landets andra största stad befolkningsmässigt. Störst är Ho Chi Minh-staden, som tidigare hette Saigon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.