Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vietnam sörjer helig sköldpadda

Sköldpaddan tros ha dött vid en ålder av mellan 80 och 100 år.
Sköldpaddan tros ha dött vid en ålder av mellan 80 och 100 år. Foto: Vietnam News Agency/AFP

En jättesköldpadda som varit symbol för Vietnams självständighetskamp har dött, rapporterar statliga medier. Sköldpaddan, som ansetts vara helig och föra tur med sig, har varit en nästintill mytologisk varelse i Vietnam och har bara sällan setts vid ytan i sjön Hoan Kiem i Hanoi.

Sköldpaddan tros ha dött vid en ålder av mellan 80 och 100 år.

I sociala medier och bloggar varnar nu många att händelsen är ett dåligt omen för kommande förändringar i det styrande kommunistpartiet, som inleder sin kongress på torsdag.

”Detta är dåliga nyheter för många människor i Hanoi”, skriver tidningen Thanh Nien.

Sköldpaddans kropp förvaras i ett tempel på en ö i mitten av sjön, i väntan på ett beslut om hur man ska gå vidare. Balsamering nämns som ett möjligt alternativ.

Enligt legenden var sköldpaddan väktare av Le Lois magiska svärd, en kejsare som på 1400-talet besegrade kinesiska inkräktare, som sägs ha lämnat svärdet till en sköldpadda i sjön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.