Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-26 10:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/viktigt-att-boris-johnson-fokuserar-pa-att-bli-frisk/

VÄRLDEN

Boris Johnson har lämnat intensivvårdsavdelningen

Storbritanniens premiärminister vårdas fortsatt på sjukhus.
Foto: Matt Dunham/AP

Boris Johnson lämnade på torsdagskvällen intensivvårdsavdelningen. Enligt ett uttalande från Downing Street är premiärministern vid ”extremt gott mod”.

På torsdagens pressträff sa utrikesminister Dominic Raab att regeringen har mandat att fatta beslut under Boris Johnsons bortavaro.

– Vi i regeringen har koll på läget, sade han.

”Premiärministern har under kvällen flyttats från intensivavdelningen till en annan avdelning där han ska övervakas noggrant under de tidiga stadierna av hans återhämtande”, enligt ett uttalande från en talesperson för premiärministern till BBC.

Boris Johnson togs till Saint Thomas-sjukhuset i centrala London på söndagskvällen efter att ha blivit sjuk i covid-19. Han hade då varit sjuk i tio dagar, och hade hög feber och en ihållande hosta.

På måndagen blev han inlagd på intensivvårdsavdelning. Han har där under de senaste tre dygnen fått syrgas för att få hjälp med andningen.

I uttalandet om att Boris Johnson nu har lämnat intensivvårdsavdelningen uppgavs han vara vid ”extremt gott mod”.

Tidigare på torsdagskvällen menade utrikesminister Dominic Raab att det är viktigt att låta premiärministern fokusera på tillfriskning.

Han berättade också att han inte haft någon kontakt med Boris Johnson sedan han togs till sjukhus.

– Vi i regeringen har koll på det här, sade han.

På torsdagen rapporterades över 800 nya dödsfall i Storbritannien. Den totala dödssiffran är nu 7.987.

Storbritanniens har under tre veckor hållits stängda och människor har uppmanats att hålla sig inomhus förutom för nödvändiga utevistelser. Dominic Raab var på torsdagen tydlig med att det inte är läge att avbryta nedstängningen.

Regeringen utvärderar nu vilka effekter åtgärderna har.

– Tidiga tecken visar att de har en påverkan. Jag vet att det är svårt att gå igenom detta, men det är en gemensam kamp, säger Dominic Raab.

Läs mer: Katrine Marçal om att alla britter har en relation till Boris Johnson

På frågan om Dominic Raab har mandat att ta beslut gällande nedstängningen, så länge Boris Johnson vårdas på sjukhus, svarade utrikesministern att han har det.

– Jag har auktoritet för att ta de nödvändiga besluten, sade han.

Dominic Raab poängterade vikten av att människor i Storbritannien fortsätter att hålla sig till den sociala distansering som har inletts i landet.

– Låt oss inte förstöra de framsteg vi har gjort. Efter alla uppoffringar många människor har gjort får vi inte förstöra det nu. Vi får inte ge coronaviruset en andra chans att döda fler människor och skada vårt land, sade Dominic Raab.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt