Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Viktigt att det blir kraftiga motreaktioner”

Sverige bör kalla hem sin militärattaché från Israel och verka för att EU:s handelsavtal med Israel suspenderas, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, som är på besök i norra Irak.

- Israels övervåld är oanständigt, säger hon.

Sahlin understryker samtidigt att det viktigaste fortfarande är att se till att Israels blockad av Gaza bryts.

- Vi får inte tappa bort det. Blockaden har drabbat civilbefolkningen och vi måste koncentrera oss på det. Människorna i Gaza lever i ett stort utomhusfängelse, säger hon.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt fördömmer våldet.

- Stämmer uppgifterna att människoliv satts på spel är det förstås oerhört allvarligt, säger Fredrik Reinfeldt.

- Det är en humanitär insats, man försöker komma folk till stöd, människor som är i en oerhört svår situation.

Statsministern har fortlöpande kontakter för att försöka klarlägga vad som har hänt och om det skett på internationellt vatten eller inte.

- Det finns ju också svenskar med ombord. Det är ännu obekräftat vad som hänt dem, säger Reinfeldt.

- Svaret på våld är inte mer våld. Sverige och EU har drivit på för att bryta Gazas isolering och för att öppna Gaza. Annars riskeras en grogrund för mer extrema våldsyttringar.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att man från Miljöpartiets håll har haft kontakt med riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, som befinner sig på ett av fartygen.

– Vi har haft kontakt med Mehmet Kaplan fram till klockan fem men sedan har det brutits. Vi är oroliga över vad som har hänt där nu, säger Eriksson till TT.

Vad sade han till er vid femtiden?

– Det var ett ofullständigt meddelande och sedan dess har vi inte fått tag på honom. Men jag tycker att aktionen med båtarna är viktig eftersom isoleringen av Gaza har pågått alldeles för länge och skapat stora humanitära problem.

Eriksson beskriver Ship to Gaza som en fullt legitim och rimlig aktion utan våld.

– Om Israel har använt ett omfattande våld och dödat personer i det här måste det ses som väldigt allvarligt. Och det är viktigt att det blir kraftiga motreaktioner nu både från Sverige och andra länder.

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att Israels agerande är ett tydligt brott mot folkrätten och kräver att den svenska regeringen agerar.

"Carl Bildt måste nu fördöma detta grova övergrepp, kräva att aktivisterna släpps och att man inleder förundersökning mot de ansvariga", säger riksdagsledamot Hans Linde, utrikespolitisk talesperson (V), i en skriftlig kommentar.

Han känner "sorg och bestörtning" över Israels agerande.

"Man krossar fredlig och folklig solidaritet med det grövsta av våld. Israels regering skriver med blod in sig i historieböckerna som en av vår tids värsta förbrytarregimer, de kan inte kallas för något annat än 'satans mördare'.," skriver Hans Linde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.