Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/viktor-orban-i-ny-kampanj-mot-romer-och-brottslingar/

Världen

Viktor Orbán i ny kampanj mot romer och brottslingar

Ungerns premiärminister Viktor Orbán lanserar en ny, landsomfattande kampanj med udden mot landets romska minoritet.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán lanserar en ny, landsomfattande kampanj med udden mot landets romska minoritet. Foto: Chris Kleponis/Polaris

Muslimska flyktingar, EU och George Soros har varit måltavlor för Ungerns högerpopulistiske premiärminister Viktor Orbán de senaste åren. Nu inleder hans regering en ny, landsomfattande kampanj. Den här gången riktas udden mot romer och dömda brottslingar.

Ska romska familjer verkligen få skadestånd för att deras barn har diskriminerats i ungerska skolor?

Ska dömda brottslingar verkligen få kompensation för att de lever i Europas mest överbefolkade fängelser under usla förhållanden?

Frågor i stil med dessa kommer alla ungrare att få besvara i en ”nationell konsultation” i mitten av mars. Men frågorna kommer troligen att vara mer spetsigt formulerade – med det uppenbara syftet att det blir omöjligt att svara annat än ”nej”.

Nyheten om kampanjen avslöjades på torsdagen av Magyar Nemzet, en regeringstrogen tidning. Den bekräftades senare av regeringen.

”Konsultationerna” är en metod regeringspartiet Fidesz har använt sig av regelbundet under de senaste åren, med frågor om exempelvis invandring och den ungerskfödde miljardären och filantropen George Soros.

Orbán och hans regering lanserar brevkampanjerna som en upphöjd form av demokrati. ”Gemensamma beslut har demonstrerat vikten av nationell konsensus”, som Fidesz-språkröret Magyar Nemzet uttrycker det.

Kritiker däremot påpekar att frågorna till befolkningen är i högsta grad ledande, och i många fall direkt vilseledande.

När det gällde invandringen fick ungrarna exempelvis följande fråga 2017:

”Vissa anser att Bryssels felhantering av invandringen har bidragit till att öka terrorismen. Håller du med om det?”

Och om den påstådda Sorosplanen hette det bland annat 2016 att den ”syftade till att trycka ner Europas språk och kulturer”, att ”Soros mål är att invandrare ska få mildare straff för de brott de begår”.

Den ungerska regeringens kampanj mot George Soros 2017.
Den ungerska regeringens kampanj mot George Soros 2017. Foto: Pablo Gorondi/AP

I den kommande kampanjen är måltavlorna andra än tidigare: Ungerns romska minoritet och fångar i landets fängelser.

Ett tema har att göra med byn Gyöngyöspata, där en ungersk appellationsdomstol tidigare i år dömde staten att betala motsvarande 3 miljoner kronor i skadestånd till romska familjer vilkas barn hade drabbats av ”rassegregering” i skolan.

Ungrarna kommer nu att tillfrågas om de tycker att staten ska följa domen.

Men Orbán själv har redan tagit ställning. Han har kallat domslutet ”störande för rättskänslan” och menar att det innebär att romerna ”får en betydande summa pengar utan att behöva arbeta för det”.

Men Orbán själv har redan tagit ställning. Han har kallat domslutet ”störande för rättskänslan” och menar att det innebär att romerna ”får en betydande summa pengar utan att behöva arbeta för det”.

Den romska minoriteten i Ungern är starkt eftersatt med låg utbildningsnivå och skyhög arbetslöshet. Officiellt finns drygt 300.000 romer i landet, men många bedömare tror att de är långt fler, kanske en miljon eller tio procent av befolkningen.

Romerna har dessutom ibland utsatts för rasistiskt våld. För tolv år sedan mördades sex romer och 55 skadades i högerextrema attacker. Fyra ungerska nynazister dömdes till livstids fängelse för morden.

I en annan fråga kommer befolkningen att få svara på om det är rätt att fångar ska få ersättning av staten för usla förhållanden i landets fängelser – vilket Ungern är skyldigt att ge efter en dom i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Även här är Orbáns inställning tydlig.

”För vissa aktivistgrupper är det viktigare att värna våldsbrottslingars rättigheter än laglydiga medborgares”, säger han enligt Magyar Nemzet.

Läs mer:

Statlig hatkampanj mot finansmannen Soros 

Högerextrema sätter agendan när Ungern röstar nej till flyktingar 

Romerna får skulden i utsatt Ungern