Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Viktor Orbán: Skulle bli hängd om jag sa ja till flyktingkvoter

Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Berlin. Den ungerske regeringschefen Viktor Orbán har utlyst en folkomröstning om flyktingpolitiken och tar avstånd från idén om europeiska flyktingkvoter.

”De skulle hänga mig i närmaste lyktstolpe här i Budapest om jag gick med på något sådant”, säger Orbán i en stor intervju med Bild-Zeitung.

Den ungerske regeringschefen Viktor Orbán framstår som motpol till den tyska förbundskanslern Angela Merkel, trots att deras partier Fidesz respektive CDU tillhör samma partigrupp i EU-parlamentet.

På torsdagen figurerar Orbán i en helsidesintervju i Bild-Zeitung, en tidning som i höstas lanserade kampanjen ”Wir helfen” (Vi hjälper) och därmed står närmare Merkel än Orbán i flyktingpolitiken.

Viktor Orbán säger i intervjun att man inte kan bestämma om flyktingpolitiken över medborgarnas huvuden eftersom den avgör villkoren för kommande generationer.

– En upptagningskvot skulle förändra Ungern och Europa etniskt, kulturellt och religiöst, säger han.

Orbán använder i intervjun konsekvent begreppet ”migranter” istället för ”flyktingar”.

Den ungerska regeringens talesman Zoltan Kovacs sade på DN:s fråga i förra veckan att ”endast 15-17 procent är riktiga flyktingar”. Kovacs stödde sig på statistik från den ungerska migrationsmyndigheten.

Samma kontor meddelar att Ungern i fjol tog emot 177 135 asylansökningar, av dessa fick 508 personer skydd i Ungern.

De allra, allra flesta hade hunnit lämna Ungern i riktning mot Österrike, Tyskland och Sverige innan deras ärenden hade avgjorts.

Viktor Orbán säger syrligt att han önskar Merkel lycka till med sitt ”experiment”.

– Den som tar emot massor av invandrare från Mellanöstern importerar också terrorism, kriminalitet, antisemitism och homofobi. I Ungern har vi inga ghetton, inga områden dit man inte kan gå, inga scener som vid nyår i Köln. Bilderna från Köln har gjort djupt intryck på oss ungrare.

Intervjuarna konstaterar att Ungern är en av de största mottagarna av stödpengar från EU medan Tyskland är den största nettobetalaren och frågar om Ungern inte måste visa sig solidariskt med EU och Tyskland.

– Vi är inte skyldiga Tyskland någonting och Tyskland är inte skyldiga oss något. Tyskland stödde oss i medlemsförhandlingarna och vi öppnade vår marknad för hela Europa. Vi är kvitt.

I intervjun hyllar Orbán Merkels företrädare Helmut Kohl och säger att han alltid hade de små medlemsstaterna för ögonen.

– I dag är tonen från Tyskland barsk, grov och aggressiv, säger han och klagar också på att det råder kaos i Bryssel och att inga regler längre gäller i Europa.

Tidigt i höstas beslutade EU-länderna efter ett majoritetsbeslut att 160 000 flyktingar skulle placeras runt om i Europa enligt en särskild fördelningsnyckel baserad på invånarantal och ekonomisk styrka.

Hittills har omfördelningen varit ett fiasko. Ungern och Slovakien har dessutom överklagat beslutet till EU-domstolen i Luxemburg.

– Fördelningsnyckeln är en dumhet, den fungerar inte. Men det vill ingen i Bryssel erkänna, säger Orbán.

Om en och en halv vecka väntar ett nytt EU-toppmöte där man tillsammans med Turkiet ska försöka hitta en gemensam lösning.

Nio Balkan-länder inklusive Ungern har föregått beslutet genom att i går enas om att stänga gränsen mellan Makedonien och Grekland för alla utom för syrier och irakier med godkända id-handlingar.

Grekland var inte med på mötet och lämnas i sticket. Orbán anser att grekerna får skylla sig själva, de har inte brytt sig om att skydda sina gränser.

– Man kan bara hjälpa dem som låter sig hjälpas, säger Orbán och är inte främmande för att sparka ut Grekland ur Schengen-samarbetet.

Uppgörelsen med Turkiet går ut på att EU stödjer Turkiet för att de 2,5 miljoner flyktingarna i landet ska få en drägligare tillvaro. Turkiet ska också agera mot flyktingsmugglingen.

I gengäld ska EU-länderna ta emot flyktingkontingenter från Turkiet. Viktor Orbán säger blank nej till den idén.

– Det är en illusion. Inget EU-land kan eller vill göra det. Bildligt talat: Här i Budapest skulle de hänga mig i närmaste lyktstolpe om jag gick med på något sådant.

Läs mer. Victor Orbáns Ungern
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.